Реколтата от пшеница в Пловдивско е с 7,9 % по-висока спрямо миналогодишната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:38 / 19.10.2013Коментари ()952
© Impact Press Group
Реколтата от пшеница е с 7,9 % по-висока спрямо миналогодишната, по данни от Пловдивската стокова борса. Добивът е достигнал над 4.5 млн. тона. При вътрешно потребление от около 2 млн. тона се очертава излишък от около 3 млн.тона, ако прибавим и миналогодишните остатъци от зърно, според експертите. Котировките "купува" и "продава" на зърнения пазар са достигнали изключително ниски нива спрямо същият период на миналата година.

Брокерите сравняват ценовата ситуация с тази от 2010 год., когато поради високите реколти цените също са били на ниско ниво. Според тях това е сериозна заплаха за зърнопроизводителите. Много от тях нямат гаранция, че ще успеят да покрият себестойността на продукцията си. 

Ценовата ситуация на зърнения пазар в страната е повлияна от два фактора - външен и вътрешен. Световното производство на пшеница надмина рекордните 705 млн. тона и ръстът спрямо миналогодишната реколта е 7,62 %. Сходен е и ръстът на добивите от пшеница и в Европейския съюз. Ръстът при царевицата достигна близо 15 % до 65,2 млн. Тона, коментират от борсата. Подобна е и ситуацията отвъд океана, където котировките на борсата в Чикаго реагираха с низходящ тренд спрямо миналогодишната реколта.

Източник: агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Rekoltata-ot-pshenica-v-Plovdivsko-e-s-7-9-po-visoka-spryamo-minalogodishnata-459842
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.