Безплатни изследвания за рак на простатата в УМБАЛ "Св.Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:40 / 01.11.2013Коментари ()1396
©
За втора поредна година под мотото "Да променим лицето на мъжкото здраве" ще се проведе от днес до 30 ноември акция за безплатен скрининг на рак на простатата в Пловдив. Това обяви началникът на Клиниката по урология в УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Иван Дечев.

Миналата година в рамките на кампанията в пловдивската университетска болница се изследваха 817 пловдивчани. През тази година очакваме повече мъже да си направят този профилактичен тест, който навсякъде по света е част от годишните прегледи при представителите на силния пол над 45 години, смятат организаторите. За да се улесни достъпът до изследванията тази година освен Клиниката по урология та УМБАЛ "Свети Георги", партньори ще бъдат още МБАЛ "Каспела" и 9-те лаборатории "Писанец" в Пловдив.

Изследването се извършва по най-безболезнения начин - с кръвен тест, с вземане на венозна кръв чрез венепункция без да е необходима специална предварителна подготовка. Чрез него се проверяват нивата на простатноспецифичния антиген (PSA).

След миналогодишната кампания, от 817 изследвани мъже с повишено серумно ниво на простатоспецифичния антиген (PSA) или съмнителна находка при ректалното дигитално изследване са били 11,51% от участвалите в кампанията. На тях е направена биопсия и така са диагностицирани 36 нови случая. Това е станало в ранен туморен стадий, позволяващ радикална операция, обясни проф. Дечев

Профилактичните прегледи за карцином на простатната жлеза са задължителни при мъже над 45 години, а при наличие на фамилна обремененост - на 40 години, уточни проф. Дечев. Той е категоричен, че кампании като тази на Клуб Раунд Тейбъл 3 помагат за информираността на пациентите и за ранното дигностициране на онкологични заболявания.
PSA е протеин, произвеждан от простатната жлеза при мъжете. Повишените му нива могат да свидетелстват за увеличаване на жлезата, възпаление или рак на простатата. Нивата на PSA могат също да се използват за контролиране на ефикасността на терапевтичните режими върху състоянието на простатата.

В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случая на рак на простатната жлеза. Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи статистиката.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Bezplatni-izsledvaniya-za-rak-na-prostatata-v-UMBAL-SvGeorgi-461932
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.