Щит ще ни пази, за да не падаме в асансьорните шахти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:32 / 11.11.2013Коментари ()3661
© Plovdiv24.bg
От началото на 2017 г. всеки асансьор трябва да е снабден с устройства за аварийна двустранна разговорна връзка между пътниците и фирмата, която извършва аварийното обслужване на асансьора. Това е записано в промените в наредбата за безопасната експлоатация на асансьорите, които са публикувани за обществено обсъждане. Според мотивите към нея това изискване има за цел да осигури максимално бърза реакция от страна на аварийната служба при възникване на инциденти и да ограничи случаите, при които пътниците сами напускат кабината на асансьора.

Друго изискване е кабините на асансьорите да бъдат дооборудвани с аварийно осветление, което да се включва автоматично при спиране на тока.

Освен това до средата на 2016 г. шахтите на асансьорите трябва да са осветени и да са снабдени с устройства за аварийно спиране.

Най-скоро - до края на 2015 г., всеки асансьор трябва да има устройство, което да не позволява той да тръгне, ако е претоварен.

Проектът предвижда също така в срок до 31 декември 2023 г. под кабината на асансьорите в жилищните сгради и в срок до 31 декември 2018 г. под кабината на асансьорите в другите сгради да бъде монтиран предпазен щит. Целта е пътниците да бъдат предпазени от падане в асансьорната шахта, в случай, че се налага те да напуснат кабината.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Shtit-shte-ni-pazi-za-da-ne-padame-v-asansyornite-shahti-463624
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.