В Пловдив заработи единствен по рода си пациентски център
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:12 / 20.11.2013Коментари ()2807
Първият по рода си в България "Пациентски център НАЕ", който ще консултира и обслужва семейства, засегнати от рядкото заболяване наследствен ангиоедем, бе открит днес. Официални гости на събитието бяха Георги Титюков - заместник-кмет "Спорт, младежки дейности и социална политика" и Веселина Ботева - директор на дирекция "Социална политика" в Община Пловдив. 

"Пожелавам на инициаторите на центъра и пациентите, които ще се възползват от услугите, да бъдат борбени и да вярват", заяви Георги Титюков и изрази надежда занапред да имат възможността да получават от държавата и институциите подкрепата, която заслужават. 

Пациентите ще бъдат консултирани от специалист УНГ, психолог, социален работник и свещеник, който ще прави православна психотерапия. При нужда социалният работник ще посещава фамилиите с НАЕ и ще се запознава в детайли с нуждите им и пречките, пред които са изправени болните. В бъдеще ще се предлагат и различни видове терапия /арт и музикотерапия/, за да се работи в посока на възстановяване на психическите травми при тези семейства.

Периодично ще се изработват и попълват анкетни карти за състоянието при болните на различни етапи от ползване на лечение и ще се следят резултатите от промяната им в начина на живот и личната интеграция.

Болестта наследствен ангиоедем се дължи на количествен и качествен дефицит на протеин от системата на комплимента, означаван като С 1-естеразен инхибитор. Това вещество осигурява стабилността на кръвоносните съдове в организма. Вследствие на тази нестабилност по цялото тяло се получават огромни и болезнени отоци. 

Центърът, който се намира в "Маркет Център" на ул. "Капитан Райчо"50 /ет.3/, ще е свързващо звено между пациента и здравните институции при осигуряване лечение на засегнатите от НАЕ в страната ни.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Plovdiv-zaraboti-edinstven-po-roda-si-pacientski-centur-465211
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.