АНТИСПИН кампания на БМЧК Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:15 / 01.12.2013Коментари ()1837
© Plovdiv24.bg
По повод 1 декември - Световен АНТИСПИН ден Български Младежки Червен кръст - Пловдив организира традиционната си АНТИСПИН кампания. Мотото тази година е "Животът е безценен! Не го проигравай".
 
АНТИСПИН кампанията на БМЧК - Пловдив се провежда от 25 ноември до 3 декември 2013 г. Кампанията е част от Националната кампания за превенция на ХИВ/СПИН в България за повишаване информираността на младите хора по отношение на ХИВ/СПИН.

Младите хора са особено важна група в борбата срещу СПИН, защото статистиките показват, че повече от половината от населението на света осъществява първите си сексуални контакти преди да достигне 16-годишна възраст - и то без презерватив. 

Според доклад на ООН, хората, живеещи с ХИВ в света, са над 33 милиона. От тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца. 

Четвърт век след началото на епидемията от ХИВ/СПИН няма част от света, която да не е засегната от болестта. До този момент жертвите на СПИН са над 25 милиона души.

Целта на тазгодишната Кампания е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, и отново да акцентира за толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. 

По данни на Министерството на здравеопазването към 22 ноември 2013 г. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1811. От началото на годината в страната са регистрирани нови 181 ХИВ-позитивни лица. От новорегистрираните лица 150 са мъже и 31 - жени, т.е. броят на новоинфектираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените - 52 години. Най много от новорегистрираните случаи се намират в София град - 67, Пловдив - 26, Пазарджик - 13, Варна -12. Близо половината от тях са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи. 

Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи - мъже, които имат сексуални контакти с други мъже - 37% (67 лица) и инжекционно употребяващи наркотици - 16% (29 лица) от новорегистрираните ХИВ случаи. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици (през 2012 г. те бяха 26% от новорегистрираните) и се увеличава делът на лицата сред хомо/бисексуалната общност (през 2012 г. те бяха 35% от новорегистрираните). Тази година близо 39% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години. 

За отбелязване на 1 декември БМЧК - Пловдив е подготвил серия от събития:

- днес от 16.00 часа доброволците на БМЧК - Пловдив ще проведат акция за предоставяне на информационни материали, презервативи и червени лентички. На специално подготвен пункт "Червенокръстка толерантност", който ще бъде разположен на площада пред Централна поща, доброволци ще приканват младите хора да се включат в инициативата, чрез участие в различни и гри и анкети и да станат съпричастни към проблемите на СПИН. От 18:00 часа, доброволците на БМЧК - Пловдив организират голямо шествие, което ще стартира от пункта пред пощата, ще премине по Главната улица и финализира инициативите за този ден отново пред Централна пощата с образуване на лентичка за съпричастност от запалени свещи в знак за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

- В кампанията за 1 декември ще се включат и общинските клубовете на БМЧК със следните инициативи:

• Клуб "Единство" - град Съединение /информационна акция за младите хора на града, чрез предоставяне на листовки и презервативи./ 
• Клуб "Милосърдие" - град Сопот /информационна акция в училищата, чрез предоставяне на листовки и презервативи./
• Клуб "БМЧК" - град Карлово /състезание за най-добра презентация за превенция на СПИН, където участват отбори от по 3 души от всяко училище. Предоставяне на листовки и презервативи. Обучителни модули в училищата. Мобилен кабинет за анонимно и безплатно изследване за СПИН./
• Клуб "Станимака" - град Асеновград /информационна акция за младите хора на града, чрез предоставяне на листовки и презервативи. Организиране на пункт за демонстрации в центъра на града./
• Реализиране на АНТИСПИН акции в район "Южен" на град Пловдив и община Марица, чрез съдействието на БМЧК.

АНТИСПИН Кампанията на БМЧК - Пловдив ще приключи с организирането на студентска АНТИСПИН акция съвместно със студентския съвет на ПУ "Паисий Хилендарски" на 2 декември от 10:00 часа, пред трите сгради на университета.

По време на АНТИСПИН кампанията БМЧК - Пловдив ще раздаде над 2000 безплатни презерватива и над 1000 информационни материали.

В периода от 28 ноември до 3 декември 2013 г., обучени доброволци на БМЧК провеждат кратки модули на тема "Превенция на ХИВ/СПИН" със своите връстници от училищата в град Пловдив и областта.



Още по темата: общо новини по темата: 43
01.12.2022 »
01.12.2022 »
01.12.2016 »
01.12.2016 »
01.12.2016 »
28.11.2016 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/ANTISPIN-kampaniya-na-BMChK-Plovdiv-466889
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.