Японският посланик открива зала за ендоскопска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:20 / 06.12.2013Коментари ()1129
©
Снимка: Архив
Посланикът на Япония у нас Н. Пр. г-н Такаши Коидзуми и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров пристигат днес, 6 декември, в УМБАЛ "Свети Георги" за откриването на операционна зала, оборудвана с финансиране от японското правителство. Това съобщиха от лечебното заведение.

Дипломатът ще бъде придружен и от г-жа Саяко Оцу, втори секретар в посолството, която отговаря за икономическите въпроси. Красин Димитров гостува и в качеството си на Председател на Координационния комитет за управлението на предоставената безвъзмездна помощ за структурни реформи от японското правителство, уточняват от МИЕ.

С посещението се финализира проект на УМБАЛ "Свети Георги" за оборудване на зала за миниинвазивна и ендоскопска хирургия с финансиране в размер на 205 449 лева, осигурени от Механизма за координация на управлението на предоставената безвъзмездна помощ за структурни реформи от японска страна. Операционната зала е на 2 етаж в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" №66. В проекта бе включено и задължителното обучение на медицинския персонал, който ще работи с новата апаратура.

Благодарение на финансовата помощ пловдивската университетска болница разполага с операционна зала с иновативна апаратура за лапароскопска хирургия.

Внедряването на специализираната техника дава възможност на специалистите по обща, гръдно-коремна, жлъчно-чернодробна и АГ хирургия да прилагат съвременни методи, които значително скъсяват следоперативния престой, позволяват по-качествено изпълнение на интервенциите и намаляват тяхното времетраене.

Модернизацията на оборудването ще помогне Университетска болница "Свети Георги" да продължи да поддържа най-високото трето ниво на компетентност и да покрива европейските стандарти за предоставяне на достъпна, висококачествена и висококвалифицирана здравна помощ.

През 1999 година японското правителство отпусна на правителството на България нецелева безвъзмездна помощ в размер на 500 милиона йени. Чрез средствата, набрани в специален фонд на българското правителство от български фирми, закупили вносни материали със средствата по тази помощ, се финансират безвъзмездно проекти на институции със социално значение.

След началото на прехода към демокрация и пазарна икономика, японското правителство подкрепя социално-икономическото развитие на България под различна форма. През последните няколко години помощта е фокусирана върху здравеопазване, осигуряващо равен достъп на голям брой хора до него.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Yaponskiyat-poslanik-otkriva-zala-za-endoskopska-hirurgiya-v-UMBAL-Sv-Georgi-467776
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.