Почина Димитър Ковачев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:56 / 13.12.2013Коментари ()5851
©
Днес Асеновград се прости с едно от най-големите си имена в областта на науката - Димитър Ковачев. Той е познат най-вече като директор на Палеонтологичния музей в града. Но той беше много повече. Приносите му са пример за извеждането на българската палеонтологична наука сред тези, допринесли за изучаването на природната обстановка на късномиоценската Балкано-Иранска зоогеографска провинция.

Димитър Ковачев е преподавал биология в първата гимназия в Асеновград, която днес носи името СОУ "Св. княз Борис I". При летни експедиции през 60-те години открива скелет на деинотерий край село Езерово. През 70-те години започва организирането и провеждането на редовни палеонтологични експедиции със своите най-добри ученици. Дълги години ръководи разкопки в находището на миоценски бозайници край благоевградското село Калиманци, а през 80-те години открива и находището край Хаджидимово - "Гиризите", едно от най-богатите за науката находища на пикермийска фауна.

Първоначално излага своята експозиция в училището, където преподава, а по-късно с решение на Община Асеновград и с подкрепата на БАН е организирано създаването на Палеонтологичния музей в Асеновград, където да бъдат съхранени и представени над 40 000 открити фосилни находки. Това е най-богатата колекция на изкопаема гръбначна фауна в България. Между тях са единствените в света почти пълни скелети от маймуната мезопитек; черепът на нов за науката род нечифтокопитно-Kalimantsia; най-богатата в Европа колекция от хипариони; един от най-добре запазените известни черепи на саблезъбата котка Machairodus giganteus; единствените останки от птица-носорог в Европа (нов за науката род) и редица други важни за световната наука фосили. Благодарение на донесените в музея фосилоносни седименти от експедициите на Д. Ковачев, научната колекция продължила да расте. Откривател е и на единствените до момента останки от изчезнал вид Калиманция булгарика.

Множество статии върху описанието на асеновградската палеонтологична колекциия са публикувани през последните години, с участието на самия Димитър Ковачев-7 самостоятелни публикации и 9 в съавторство. Сред тях са описанието на нов вид мечка от род Indarctos, на уникалния скелет на голямата котка метайлурус, монографичната работа върху маймуните мезопитеци и др. Трудовете, написани на основата на създадената от него колекция, са допринесли много за нареждането на българската палеонтологична наука между тези, които дават днес съществен принос в изучаването на природната обстановка на късномиоценската Балкано-Иранска зоогеографска провинция.

Поклонението ще се извърши утре /14 декември/ от 11:30 часа в храм "Св. Атанас". Погребението ще се състои от 14 часа в старите гробища на Асеновград.  

Поклон пред светлата му памет!



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Pochina-Dimitur-Kovachev-469103
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.