Предстоящо за деня
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 25.02.2005Коментари ()1924
©
Бюджетът на Пловдив за 2005 година обсъждат на второ четене общинските съветници на днешното си заседание. Припомняме, че при заложена рамка на бюджета за миналата година от 107 хил. лв, през настоящата общината ще разполага със 111 хил. лв. От левицата разкритикуваха предложения бюджет заради липсата на средства за оздравяване на градския транспорт, за поддържане на спортно-техническата база и минималния процент 0.3 за култура. От групата на ОДС заявиха увуреност, че ще съберат необходимите 26 гласа за приемане на бюджета.

Първото дело за хазарт в мрежата на интернет ще гледа Пловдивският окръжен съд. Обвинението е срещу 34-годишния Димитър Кунсийски, който е организирал в интернет играта “Умната хилядарка”. Посредством дистрибуторска мрежа в страната и ангажирането на 15 фирми за достигането на достъп до играта, Димитър е получил над 10 хиляди лева постъпления, 7 600 от които е изплатил като награди. Повдигнатото обвинение срещу него е за организирането на хазарт, което при доказване на вината се доказва с 3 години затвор и глоба.
Продължава гледането на делото "Джурково" в Пловдивския окръжен съд. Подсъдими по него са Стефка Николова, бивша директорка на Дома, медицинската сестра Румяна Янкова и фелдшерът Красимир Ушев. Според обвинението през зимата на 1996-97 година те са причинили по непредпазливост смъртта от глад и студ на 13 от децата. Призовани са 49 свидетели и 6 вещи лица. В съдебната зала бившата директорка заяви, че през въпросния период нееднократно е алармирала отговорните институции за трагичното състояние на дома, но те не са откликнали. Положението се е променило едва след трагедията и то с помощта на медии и неправителствени организиции.

Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив започва раздаването на винетки за инвалиди, подали молбите си до 15 февруари. Одобрените хора с увреждания са близо 880. Те могат да получат стикерите от седемте офиса на Социално подпомагане по райони. На първия етап от кампанията са получени около 3 180 винетки за инвалиди. Хората с увреждания няма да бъдат глобявани за шофиране без винетка до 28 февруари.

Британският посланик Джеръми Хил ще бъде гост на вечер на шотландските танци в Смолян. Вечерта ще се проведе с участието на шотландска "кейли" група, която свири танцова музика. Групата идва специално за концертите в Смолян и Разлог по покана на британското посолство в България.

Общинските съветници в Смолян също заседават днес. По - важните въпроси, които ще решава местния парламент са пререгистрацията на дома за младежи с умствена изостаналост от 3 до 18 години, увеличаването числеността в специализираното звено "Чистота, сметосъбиране и сметоизвозване", провеждането на търгове за отдаване под наем на имоти - публична общинска собственост. На вниманието на общинските съветници ще бъдат предложени за гласуване две наредби - за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество и за реда и условията за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на жилища - общинска собственост. Ще бъде обсъдено и кандидатстването на община Смолян пред ПУДОС за отпускане на безвъзмезднма помощ за изграждане на водоснабдяване и канализация на ул. "Алеко Константинов", предаде разио Фокус.

В Пазарджик ПД “Евророма” ще даде пресконференция по повод областната конференция на Политическото движение в Пазарджи. Тяк ще се състои в хотел “Тракия” от 16 часа. Ще присъстват председателят Цветелин Кънчев, Юлиана Кънчева и Тина Нацолова – лице на ПД “Евророма”.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Predstoyashto-za-denya-4786
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.