Пловдив - предстоящо за деня
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:21 / 28.02.2005Коментари ()1423
©
Честванията на националния празник Трети март започват в Пловдив с откриването на изложбата “135 години от създаването на Българска Екзархия”. Днес от 11 ч. във фоайето на Общината на пл.”Ст.Стамболов” 1 пловдивчани ще могат да се запознаят с фотодокументи, проследяващи историята на българската църковна независимост. Изложбата цели да провокира пловдивчани в дарителската акция по възстановяване на църквата “Св.Стефан” и метоха “Св. Иван Рилски” в Истанбул.

В 16 ч. в Музея на Възраждането - ул. “Ц. Лавренов” 1 - ще бъде открита изложба, посветена на 125-та годишнина от създаването на Пловдивското поборническо-опълченско дружество от общината. Ще бъдат представени оригинални вещи, художествени портрети, документи и снимки, които са част от безценния архив на Освобождението. Изложбата ще е отворена за посетители до 31.03.2005 г.

Изложба и търг на мартеници, изработени от деца, организират училището за глухонеми “Проф. д-р Стоян Белинов”, дома за сираци “Мария Луиза” и училището с ранно чуждоезиково обучение “Алеко Константинов”. Специално жури ще определи десетте най-хубави мартенички от изложбата с мото “Да вържем мартеница на приятел”, които ще бъдат разиграни на търг. Всички останали мартеници ще се продават на символични цени, а средствата ще са предназначени за социалните домове в Пловдив.

В дома за деца и юноши "Таню войвода" в Асеновград стартира проект „Училище за родители”. Целта на проекта е подпомагане на семействата на децата от дома за по-успешно справяне с ролята им на родители. Партньори в проекта са пловдивското сдружение „Жени за гражданско общество” и дом за деца „Таню войвода”.

Пловдивският Окръжен съд ще гледа днес осем дела, сред които делото срещу Емил Панайотов. Той е обвинен, че от 2002 до 2004 година е изработил фалшива валута за над 100 хил. долара. За пореден път Окръжните магистрати ще разгледат и делото срещу Андрей Антонов и Иван Георгиев. Те са обвинени, че през юни 2000 година са отвлекли Драгомир Бонев и са поискали от сина му откуп от 15 хил. долара.
Пазарджишкият окръжен съд ще разгледа делото за законността на частичните местни избори във Велинград от 12 февруари. Ще бъдат оповестени резултатите от назначената преди седмица съдебно-техническа експертиза. Тя трябваше да установи имало ли е ксерокопия на бюлетини на Фидел Беев. Делото е по жалба на Атанас Водев, който освен кандидат за кмет е и временно изпълняващ длъжността.
Във Велико Търново се подновява делото за катастрофата при река Лим, в която на 4 април 2004 година на връщане от екскурзия в Дубровник загинаха 12 деца от Свищов. Подсъдим е шофьорът на катастрофиралия автобус Илия Измирлиев от Смолян, обвинен за предизвикано по непредпазливост пътно-транспортно произшествие, довело до смъртта на децата. Родителите на загиналите настояват фирмата-превозвач "Пампорово" АД да поеме солидарна отговорност за трагедията.

В Пловдивския университет ще се проведе дискусия на тема "Реформата на юридическото образование - реализиране на очакванията". Участие ще вземе заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев. Проявата е част от Комуникационната стратегия за присъединяване на България към Европейския съюз.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-predstoyashto-za-denya-4840
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.