Пловдивският окръжен съд постанови присъда за отвличане
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:40 / 28.02.2005Коментари ()2257
Състав на Пловдивския окръжен съд с председател съдия Магдалина Иванова осъди подсъдимите Андрей Андонов (30 г.) на 10 години лишаване от свобода и Иван Розков (34 г.) - на 15 години лишаване от совбода, съобщиха от Съдебната палата. Двамата бяха признати за виновни в това, че през месец юни 2000 г. в гр. Пловдив в съучастие са отвлекли Драгомир Д. и в продължение на петнадесет дни са го лишили противозаконно от свобода. Наред с това те ще следва да заплатят на пострадалия 31 000 лв. обезщетение за претърпени имуществени вреди и 15 000 лв. обезщетение за причинени болки и страдания, ведно със законната лихва.
Съдът прие за установено, че през месец февруари 2000 г. подсъдимият Иван Розков узнал, че Борислав Д. разполага със значителни парични средства, получени чрез продажба на недвижим имот. Установил, че баща му – Драгомир Д. - работел като таксиметров шофьор и управлявал лек автомобил “Тико”.
На 6 юни 2000 г. Драгомир Д. застъпил на смяна и малко след това бил спрян от Андрей Андонов. В този момент в автомобила се качил и Иван Розков. Двамата заявили, че ще пътуват до стопанския двор до с. Строево. Стигайки до там, те заставили Драгомир Д. да спре автомобила, вързали ръцете му с широко тиксо, закрили очите му с вълнена шапка и поставили лепенка върху устата му. Отново се качили в автомобила и се отправили към вилно селище “Отдих”, където закарали пострадалия. На следващия ден се обадили на Борислав Д. и заявили, че ако иска да види баща си, трябва да им заплати голяма сума пари. Тъй като не успели да го убедят в това, няколко дни по-късно те отрязали малкия пръст на лявата ръка на Драгомир Д., поставили го в кутия от цигари “Виктори” и я изпратили на сина му. Тогава Борислав Д. се съгласил да даде на похитителите 15 000 щ.д.
На 20 юни 2000 г. Розков отново го потърсил и му дал указания да смени доларите в български левове. Разпоредил му да остави парите на специално обозначено място до заведение, намиращо се близо до Панаирни палати. След като получили сумата, двамата подсъдими транспортирали Драгомир Д. до ж.к. “Тракия” и на 21 юни 2000 г. късно след полунощ съобщили по телефона на Борислав къде се намира баща му.
Подсъдимите са заловени от полицията посредством специални разузнавателни средства, чието използване е разрешено от председателя на Окръжния съд в Пловдив.
Наказанията ще се изтърпяват при първоначален “строг” режим.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskiyat-okruzhen-sud-postanovi-prisuda-za-otvlichane-4849
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.