Пловдивчани вече връщат пластмасови отпадъци и получават книга
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:50 / 28.06.2014Коментари ()12140
© Plovdiv24.bg
Кампанията "Книги за смет - върни пластмаса, вземи българска книга по избор", стартира днес в Пловдив, видя репортер на Plovdiv24.bg. Kакто писахме още на 23 юнивсеки желаещ може да предаде 1 килограм или повече годни за рециклиране пластмасови отпадъци, като в замяна ще получи талон за книга по избор. Както можете да видите и от снимката, пунктът за събиране на отпадъци е на площад "Стефан Стамболов" до Радио-телевизионния център.

Организатори на събитието в Пловдив са фондация Credo Bonum, издателство Smart Books и Община Пловдив.

Фантастичният роман за деца "Ян Бибиян" и повестта "Чичовци" са само две от популярните български заглавия, които всеки може да получи срещу предаден килограм пластмасови отпадъци.

Освен тях тази година и специално за кампанията ще бъдат преиздадени детско-юношеският "Роман в буркан" на Димитър Шумналиев, приказките на Асен Разцветников и Ангел Каралийчев, както и сборникът "Зелени разкази" с автори в него като Алек Попов, Ваня Щерева, Калин Терзийски и др. Кампанията, чиято основна цел е популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, иска да възроди и интереса към четенето на българските автори и родната литература.

Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна българска книга.

Сред заглавията ще присъстват още и илюстровани детски книжки за най-малките читатели с български народни приказки като "Майчина сълза", "Неродена
© Plovdiv24.bg
мома" и много други, както и книги на здравна тематика като "Как да свалим високото кръвно налягане", наръчник "Как да развием детската креативност" и бестселърът с 350 ефикасни и лесни за изпълнение билкови рецепти.

Следните отпадъци се приемат за рециклиране: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Ne се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и други. Отпадъци, които не са пластмасови, също няма да се приемат.



Още по темата: общо новини по темата: 11
25.05.2024 »
07.05.2018 »
22.04.2018 »
22.04.2018 »
23.04.2017 »
23.04.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivchani-veche-vrushtat-plastmasovi-otpaduci-i-poluchavat-kniga-501336
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.