Най-древният ръкопис на Библията ще бъде издаден в цифров формат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:10 / 12.03.2005Коментари ()1249
©
Най-древният съхранен пълен ръкопис на Библията – Синайският Кодекс – за пръв път ще бъде издаден в цифров формат. Договорът за създаване на уникалния проект е подписан в Лондон от представители на четири института, в които се съхраняват отделни фрагменти. Подписи под документа поставили Негово Преосвещенство архиепископ Дамианос Синайски, изпълнителният директор към Британската библиотека Лин Бриндли, директорът на Университетската библиотека в Лайпциг Егхард Хеншке и зам. директорът на Руската национална библиотека в Санкт-Петербург Александър Букареев.
Синайският Кодекс датира от 4 век. Съдържа пълните текстове на Стария и Новия Завет на гръцки език, както и два апокрифни текста. Открит е в манастира „Св. Екатерина” на планината Синай през 1844 година от фон Тишендорф, който го занася в Лайпциг, а оттам отива в библиотеката в Санкт-Петербург. През 1933 година Британският музей го откупва за сумата от 100 000 лири.
Подписаното в Лондон споразумение, по думите на представители на Британската библиотека, открива уникален шанс за създаването на единен виртуален Кодекс, който ще съдържа всички части. Ръкописът, който е на повече от 1600 години, ще бъде възсатновен в първоначалния му вид.
Реализацията на проекта ще отнеме около четири години, а общататa му стойност възлиза на 700 000 лири. Синайският Кодекс ще бъде безплатно достъпен за изучаване и четене в интернет, а също така ще бъдe издаден и на CD-ROM.
"Кодексът се явява главен източник за учените, които изучават християнските и иудейските текстове, историята на християнската църква, византийската и елинската култура, историята на книжното дело” - смятат от Британската библиотека.
В процеса на реализация на проекта ще бъдат установени и обстоятелствата около историята на самия ръкопис и особено изнасянето му от манастира през 19 век.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Nai-drevniyat-rukopis-na-Bibliyata-shte-bude-izdaden-v-cifrov-format-5105
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.