Над 60% от българите пропускат закуската | ||||||
| ||||||
Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин. Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те. "Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня - чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи" - каза доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика. "Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наситени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините- за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби", добави още тя. |