План за действие по превенция на насилието на децата за тази година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:47 / 31.03.2005Коментари ()2425
©
На свое заседание вчера специализираната комисия, работеща по Общинската програма за превенция на насилието на децата за периода 2004-2006 г., прие Плана си за действие през настоящата календарна година, съобщиха от Община Пловдив.
Експертите набелязаха следните основни цели:
- повишаване на информираността на децата и семействата им по проблемите на насилието, както и стимулиране на активното им участие в противодействието на тези явления. Специализирано обучение на децата от детските градини и училищата ще се провежда относно техните права и различните форми на насилие върху деца. В училищата ще се проведат и дискусии по темите на трафика и домашното насилие. Ще бъдат изработени и разпространени информационно-образователни материали по:
а) превенция на насилието, които ще бъдат съобразени с различните възрастови групи;
б) правата и задълженията на децата;
в) превенция на трафика и сексуалната експлоатация;
г) провеждане на анкета сред учениците “Гласовете на младите”.
Информационни материали ще бъдат подготвени и за родителите, ще се увеличат тематичните родителски срещи. В СОУ “Братя Миладинови” ще бъде създаден Клуб на родителя “Как да общуваме по-добре”. През тази година ще се търси и активното включване на младежите в работата по превенция на насилието. Ще се работи по създаване на групи за застъпничество и на ученически посредници, както и тематични срещи на Ученическия парламент. Училищните ръководства ще подпомогнат Младежкия съвет за реализиране на инициативата им “Училището – зона, свободна от агресия”. По специализирани програми за превенция на насилието ще се работи в домовете за деца и в специализираните училища, както и програми за децата от малцинствените общности.
- повишаване на квалификацията на професионалистите, работещи с деца, относно проблема с насилието във всичките му форми: чрез обучение на педагогическите съветници, тренинги за полицаи, преподаване на човешки права, обучение на учителите от психолози, работа по училищна медиация.
- подкрепа и реинтеграция на деца в риск – пострадали от насилие и деца с проблемно поведение.Това се предвижда да стане чрез индивидуална работа, групови обучения, рехабилитация в Кризисен център за рехабилитация на фондация “Дива”, изследване на рисковите групи за насилие.
- засилване на обществената нетърпимост към насилието ще се търси в посредничество с пловдивските медии, като се предвижда и провеждането на специализирана конференция по превенция.
- предвижда се и увеличаване на мероприятията за алтернативна заетост на децата през извънучебното им време.
Тези решения са резултат от програма, започнала още миналата година след състоялата се в Пловдив конференция ''Модели за превенция на насилието над деца'' - повече информация тук. Преди 3 дена РДВР-Пловдив и фондация "Дива" се споразумяха за съвместни действия в тази насока, за което Plovdiv24.com писа.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plan-za-deistvie-po-prevenciya-na-nasilieto-na-decata-za-tazi-godina-5625
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.