Мона Лиза си има нов дом
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:52 / 05.04.2005Коментари ()1523
©
Известната в целия свят ''Мона Лиза” ще бъде преместена. Във вторник знаменитата картина на Леонардо да Винчи ще бъде изложена в специално за нея обурдвана зала в Лувъра.
Във вторник, когато ще е почивен ден в музея, средновековната красавица ще отпразнува преместването в тесен кръг от гости.
Решението за преместването на "Джокондата” в отделна зала е взето от администрацията на Лувъра във връзка с това, че на предишното място в обкръжение с другите картини на италиански живописци, шедьовърът се губи, а и "публиката вечно се трупа пред него и става доста тясно”.
Самият проект е на перуанския архитект Лоренцо Пикерас и е на стойност 4,8 милиона евро.
В отделното помещение строго ще се следи за температурата и влажността на въздуха, тъй като неотдавна експерти установиха, че тънката тополова дъска, на която е нарисувана картината, започва да се деформира.
Съгласно официалните сведения, които могат да се намерят в пътеводителя на Лувъра, на най-известната картина на всички времена е изобразена Лиза Герардини, съпруга на търговеца Франческо дел Джокондо. Леонардо работи над портрета през 1503 година, след което заминава от Флоренция за Милано, където окончателно завършва своето безсмъртно творение, а след това по покана на крал Франциск I отпътува за Франция, като взима и картината със себе си. „Мона Лиза” прави огромно впечатление на френския суверен и той я взима за своя замък Фонтебльо. Впоследствие ''Джокондата” попада в Лувъра, после във Версай, за кратко време се намира в парижкия дворец Тюйлери, а в началото на 19 век заема своето постоянно място в Лувъра.
Август 1911 година портретът изчезва от музея. Оказва се, че "Джокондата” е открадната от Винченцо Перуджа, който решава да я върне в родината й. Похитителят е задържан във Флоренция, а италианските власти устройват изложения в музеите във Флоренция, Рим и Милано, след което я връщат обратно в Лувъра.
По време на Втората световна война шедьовърът е изнесен от Лувъра и скрит в провинцията, като многократно е местен от тайник в тайник.
През 1956 година "Джокондата” е изправена пред ново изпитание: младият боливиец Уго Унгаза Вилегас в пристъп на необяснима злоба хвърля камък по картината и поврежда левия лакът на флорентинката. Именно след този инцидент портретът е сложен зад специално бронирано стъкло.
"Мона Лиза” два пъти е напускала Лувъра: пъвия път в началото на 1960 година обикаля САЩ, а през 1970 година е изложена в Токио и Москва, където събира милиони поклонници.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Mona-Liza-si-ima-nov-dom-5827
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.