Храните в детските градини и училищата – произведени само по БДС и утвърдени стандарти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:36 / 03.11.2015Коментари ()1715
©
Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт. 

Това е записано в промяната на Наредба №9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, която е публикувана днес в Държавен вестник. 

В нея е записано още, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация, съобщава Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в МЗХ.

До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната в Наредбата обаче, това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.

С текстове в наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.

Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Hranite-v-detskite-gradini-i-uchilishtata-proizvedeni-samo-po-BDS-i-utvurdeni-standarti-594064
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.