Хор "Евмолпея" и делегация от Словения сътвориха празник на духа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 03.12.2015Коментари ()2149
©
След дни се навършват 100 години от смъртта на Антон Безеншек - истински български възрожденец, пристигнал от Словения и оставил незабравими следи в родната публицистика. 

Предстоящото събитие бе повод за редица събития, инициирани от девическа хорова формация "Евмолпея", като гостуването на словенския мъжки хор, носещ името на създателя на българската стенография - хор "Проф. Антон Безеншек", откриването на барелефа на езиковеда върху къщата, в която е живял в Пловдив, съвместното поднасяне на цветя на паметника на професора в Цар Симеоновата градина, реализацията на паметна вечер - концерт. 

Евмолпеите превърнаха съботния ден в Пловдивския ден на Безеншек. Като посланици на добра воля, често участващи в благородни и благотворителни мероприятия, за реализацията на това начинание те получиха чистосърдечната подкрепа на Община Пловдив и Общинския съвет в лицето на Савина Петкова, на Българския съюз на стенографите, в лицето на неговия председател Карамфил Матев, на "пазителя на пловдивската история" - директора на исторически музей Пловдив Стефан Шивачев и на редица видни интелектуалци.

За двата хора 28-ми ноември започна с панихида за Безеншек в храм "Св. Св. Кирил и Методий". Църквата е построена от близкия приятел на професора - именития архитект Шнитер. По-времето, когато е строена, това е най-голямата черква в Южна България. В нея Шнитер се жени, а негов кум става не друг, а Безеншек. 

Това е основната причина евмолпеите да пожелаят да покажат на своите гости някои от важните за професор Безеншек жалони в "пловдивския" етап от живота му, какъвто се явява храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Друга не по-малко важна част от живота на словенеца протича само на броени крачки от храма. Това е гимназия "Княз Александър I", където името на Безеншек се вплита с имената на изтъкнати наши родолюбци - Петко Каравелов, Петко Славейков, Райчо Каролев, Тодор Самодумов, Асен Златаров, Ангел Букорещлиев, Христо Станчев, Златю Бояджиев и мн. др., съставящи преподавателския колектив на гимназията. 

Запознавайки гостите от Словения с част от живота на Безеншек в България, момичетата от "Евмолпея" върнаха миналогодишния жест. През 2014 г. те гостуваха в родния град на професора - Франколово и участваха в тържественото откриване на реплика на оригиналния паметник на Безеншек, както и на връчването на неговото име на гимназията във Франколово. 

Тогава домакините им показаха родния дом на Безеншек, разходиха ги по любимите му на младини места и музея "Безеншек". В събота пловдивските момичета с гордост показаха на своите гости оригиналния паметник на техния патрон в градската градина. 

За втори път двата хора станаха съпричастни на откриването на скулптурен портрет на Безеншек - върху фасадата на къщата, в която е живял на улица "Велико Търново" № 67. Български и словенски песни огласиха тази, иначе тиха пловдивска улица.

Денят завърши с паметна вечер, посветена на Безеншек и прекрасните изпълнения на двата състава. Концертът, който ни поднесоха хор "Евмолпея" и хор "Проф. Антон Безеншек", бе безспорно музикално събитие. 

Чистите, бистри съзвучия, меките гласове, интересният репертоар, перфектната спятост, колегиалната толерантност, доказаха на публиката, че музиката, хубавата музика, е над всички различия. Тя обединява, независимо от езика, независимо от пола.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Hor-Evmolpeya-i-delegaciya-ot-Sloveniya-sutvoriha-praznik-na-duha-601208
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.