Ние не сме САЩ, че в Пловдив да има различни закони, каза адвокат на осъден шофьор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:24 / 20.04.2005Коментари ()1891
©
Не може един и същ закон да се прилага по различен начин в отделни участъци от територията на държавата, заяви адвокат Елдъров, който защитава осъдения в понеделник Красимир Панов. Тогава Пловдивският районен съд постанови 3 месеца затвор и конфискация на 1/2 от колата на подсъдимия затова, че е бил заловен да шофира в нетрезво състояние. "Защо главният прокурор на издаде такава заповед за цялата страна? Ние не сме САЩ, където законът във всеки щат е различен. Значи, ако един водач в София или Варна употреби алкохол, няма да му отнемат колата. А в Пловдив действат по различен начин. Това различно прилагане на закона е противоконституционно", коментира Елдъров, цитиран от в-к "Стандарт". Според адвоката в случая става въпрос за кампанийност и щурмовщина. Той е категоричен, че ще обжалва решението на съда, добави адвокатът. В конкретния случай няма умисъл при извършването на провинението, казва още Елдъров. След почепката, продължила от полунощ до разсъмване, 29-годишният шофьор се прибрал пеша вкъщи, поспал няколко часа и после отишъл да си прибере колата. Но след предизвикания от него инцидент, когато отнема предимството на друга кола, в кръвта му все още е имало алкохол - 1,2 промила, което съответства на около 5 големи ракии.
Според окръжния прокурор Андрей Атанасов няма нищо противоконституционно в издадената от него заповед. Пред вестника той заявява, че процедурата е разпоредена на база Закона за съдебната власт. Съдът, от своя страна, пък има право на база член 53 от НК да отнема в полза на държавата средства, послужили за извършване на престъпление. Относно неясния момент с конфискуването на части от имущество окръжният прокурор обяснява, че решението на съда се изпълнява от Агенцията за държавни вземания. Конфискуваният автомобил се предлага на търг и "лицето може да си плати половината въз основа на оценката, която ще се направи. Ако не иска да я плати, стигаме до продажба на автомобила." Репликата, че не сме САЩ , където всеки щат си има отделен закон, окръжият обвинител коментира така: "След като ние го прилагаме, значи може да бъде прилагано навсякъде у нас. Аз не мога да задължа останалите колеги или съда."
Междувременно съдът в Пловдив наложи втора присъда за шофиране в нетрезво състояние. 43-годишният шофьор Николай Гърков бе осъден на 800 лева глоба за това, че е шофирал пиян в нощта на 12 срещу 13 април. Той беше заловен с 2,22 промила алкохол в кръвта, докато карал своя “Опел Кадет” Н.И. по бул.”Източен” до кръстовището с бул.”Княгиня Мария-Луиза”. Съдът конфискува и половината му автомобил. Допълнително Гърков получи и 3 месеца условно заради незаконно притежаван пистолет, намерен при арестуването му.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nie-ne-sme-SASht-che-v-Plovdiv-da-ima-razlichni-zakoni-kaza-advokat-na-osuden-shofyor-6278
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.