Планът за развитие на Пловдив за 2007-2014 е предоставен за обществено обсъждане
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:22 / 03.05.2005Коментари ()1338
©
Общественото обсъждане на Пловдивския план за развитие за периода 2007 – 2014 г. ще бъде на 4 май 2005 г. от 10.00 ч. в Балабановата къща, съобщи общинската пресслужба. Планът можете от днес да четете в интернет страницата на общината www.plovdiv.bg. Предложения и мнения гражданите могат да изпращат на електронната поща: еuro@plovdiv.bg.
Планът за развитие надхвърля обем от 500 страници, изработен е със съдействието на 116 експерти от различни области и в него са заложени 327 проекта в различни отрасли, каза при представянето му днес кметът на Пловдив д-р Чомаков. Той подчерта, че основните приоритети в стратегията за развитие на града през следващите седем години са постигане на динамична и конкурентна икономика на основата на знанието, повишаване на стандарта на живот на гражданите и запазване на природното и културно наследство на Пловдив. Програмата е разработена въз основа на икономически и демографски анализ, който сочи устойчиво развитие и стратегически потенциал. За последните 5 години на територията на общината са реализирани чуждестранни инвестици на стойност 684 млн долара, брутният вътрешен продукт е по-висок, а безработицата (9%) - по-ниска от средната за страната. Есественият прираст е положителен от три години, а над 60% от икономически активното население е със средно и висше образование. Посочените проблеми са най-вече в областта на инфраструктурата. Ограниченият в собствената си територия град-община изпитва недстиг на пространство за икономическо развитие, поради което се залага на изграждане на зона за бърз икономически растеж и териториално разрастване. Проблемите на пътната инфраструктура - висока плътност на уличната мрежа, неравномерно разпределение на трафика, затрудненото паркиране се предполага да бъдат решени с изработването на нов генерален устройствен план. За да се избегне опаснстта от режим на водоподаването, се разчита на изграждането на помпена станция "Север", нов водоем и магистрален водопроводен пръстен.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Planut-za-razvitie-na-Plovdiv-za-2007-2014-e-predostaven-za-obshtestveno-obsuzhdane-6626
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.