ВАС потвърди отмяната на решението на ОИК за избор на Фидел Беев за кмет на Велинград
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:36 / 18.05.2005Коментари ()564
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решението на Пазарджишкия окръжен съд, отменящо решението на Общинска избирателна комисия - Велинград, с което за избран за кмет на общината е обявен Фидел Беев. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от ВАС.
Тричленният състав е приел, че решението на Пазарджишкия окръжен съд е правилно и законосъобразно. Първоинстанционният съд е събрал писмени и гласни доказателства, в това число и заключенията на назначените съдебни експертизи - полиграфическа и икономическа, и след като подробно ги е обсъдил е приел, от една страна, в резултат на математически изчисления, че Фидел Беев е получил по-малко от необходимите му 50 % плюс един глас, за да бъде обявен за избран на първи тур, както и от друга страна, че са налице множество нарушения на изборния процес, които в своята съвкупност опорочават вота и правят недействителен изборния резултат.
Според съдебния състав на ВАС, при провеждането на изборите е налице нарушение при приложението на Закона за местните избори относно допусната подмяна на членове на СИК. В деня на избора в седем от секционните избирателни комисии са включени лица, които са извън назначените членове на СИК и извън списъците с резервни членове. Освен това, с решение на общинската избирателна комисия е подменен изцяло съставът на СИК № 14 преди началото на изборния ден. Правилно при тези данни първоинстанционният съд е приел, че е налице съществено нарушение, пряко влияещо върху изборния процес.
Безспорно установено е, че в някои избирателни списъци липсва подпис на кмет, което е нарушение на изискванията на закона. Съществено нарушение е и това, че в секции № 47, 51, 54 и 65 в избирателните списъци не се съдържат данни за постоянния адрес на включените в тях лица. Дописването в избирателните списъци на 34 лица, които нямат постоянен адрес или нямат посочени лични данни, също е съществено нарушение.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/VAS-potvurdi-otmyanata-na-reshenieto-na-OIK-za-izbor-na-Fidel-Beev-za-kmet-na-Velingrad-7092
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.