До 2015 г. България ще отвори 15 нови ГКПП със съседните страни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:58 / 18.06.2005Коментари ()30237
©
До 2015 г. България ще има 15 нови ГКПП със съседните страни. Това предвижда ободрената от правителството в началото на месец май т.г. Концепция за разкриване на нови пресечни точки със съседните на България страни. Дългосрочният национален приоритет за кабинета включва и модернизацията на съществуващите ГКПП.
Концепцията предвижда откриване на 15 нови ГКПП на България със съседните й страни:
с Гърция: Ивайловград-Кипринос; Аврен-Митиски и Златоград-Ксанти; с Румъния: Кайнарджа-Карван; Долно Ряхово-Олтеница; Козлодуй-Джигера; Байкал-Корабия; Ряхово-Гостину; Ново село-Гърла маре и Арчар-Деса; с Турция: Белеврен-Ахлатлъ; Царево-Инеада и Странджа-Ковчаз; със Сърбия и Черна гора: Салаш-Ново корито и Трън-Звонци.
В момента страната ни има 21 ГКПП, като през последните 16 години не е открит нито един нов пункт. Изграждането на пресечните точки ще улесни взаимодействието между граничните български общини, които са 75 от общо 131, и съседните им гранични територии. Това ще даде тласък за развитието на икономическото и културното трансгранично сътрудничество.
Приоритетните дейности за развитието на мрежата от ГКПП-та по границите на България са: развитие на пресечните пунктове на основните европейски транспортни магистрали. Модернизиране и увеличаване на пропускателната способност на основните пресечни пунктове Калотина-Димитровград, Капитан Андреево-Капъкуле, Кулата-Промахон, както и ускореното реализиране на проектите за увеличаване на пропускателната способност на ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле и пускането в експлоатация на ГКПП Лесово-Хамзабейли, с цел облекчаване трафика на ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле. Важно значение в тази насока има постигнатата договореност между България и Сърбия за ускорено изграждане на магистралата и ж.п. линията София-Ниш и възможността за съвместно използуване на ж.п. гарата в Димитровград, ГКПП Силистра-Калъраш и ГКПП Никопол-Турну Мъгуреле.


Още новини от Национални новини:
Празник е
08:02 / 02.10.2024

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Do-2015-g-Bulgariya-shte-otvori-15-novi-GKPP-sus-susednite-strani-7883
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.