Уникален албум със снимки от началото на миналия век представят в Историческия музей
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:02 / 24.03.2009Коментари ()2490
© Plovdiv24.bg
Албумът "България, нейната армия и войните за национално обединение през фотообектива на генерал Йеротей Сирманов" ще бъде представен в четвъртък от 18 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей-Пловдив.

Албумът включва повече от 110 фотографии, заснети в периода 1896 - 1918 година. Съобразно тогавашната техника те са заснети на стъклени плаки. В албума обаче снимките могат да бъдат разглеждани без проблеми. Генерал Сирманов е български офицер-артилерист, който се изявява и като журналист,  публицист и историк. Писал е очерк за Света гора, оглавява и акцията за реставрацията на Асеновата крепост. Измисля специален самар за мулета, който позволява и най-тежките оръдия да бъдат извличани по най-големите височини. Генерал Сирманов е фотограф-любител, който обаче школува при най-добрите в бранша. Снима в собствената си среда - военни, портретни и битови сцени. Най-ценното е, че обикаля цялата страна и съхранява за поколенията живота в България от началото на века.


(с) ПОТВ


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Unikalen-album-sus-snimki-ot-nachaloto-na-minaliya-vek-predstavyat-v-Istoricheskiya-muzei-82737
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.