Българо-германски екип от експерти посети РИОКОЗ Пазарджик
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:42 / 05.07.2005Коментари ()1285
©
Директорът на РИОКОЗ д-р Фани Петрова на среща с българо-германския екип от експерти
На двудневно работно посещение на 4 юли в РИОКОЗ Пазарджик пристигнаха инж. Мартин Мулиш от Европейската комисия, консултант на правителството на Германия по въпросите на околната среда и питейните води, д-р Веска Камбурова и д-р Галина Гопина от Националния център по обществено здраве.
Посещението е във връзка с проект за оценка на риска и създаване на временни норми за токсичните показатели на питейната вода в България.
В началото на тази година, като част от проекта, е разработено Ръководство, в което се посочва как трябва да се процедира с всяко едно установено отклонение от качеството на питейната вода, адекватните възстановителни мерки и необходимите инвестиции за прилагането им.
Вниманието на работния българо-германски екип е насочено към качеството на питейната вода в Пазарджишка област, съответствието й на параметрите, заложени от Европейската директива, и показателите, за които има съмнение, че биха довели до замърсяване, като отпадъците и др. Специалистите имат готовност да окажат помощ за аналитично определяне на някои параметри, за които липсва информация, след уточняването им.
Резултатите от проекта ще са готови най-късно в началото на следващата година. В заключителния доклад ще бъдат конкретизирани проблемите на питейната вода и водоснабдяването в страната, както и нужните инвестиции за решаването им.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Bulgaro-germanski-ekip-ot-eksperti-poseti-RIOKOZ-Pazardzhik-8306
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.