Пловдив сред отличниците по източване на европари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:17 / 03.04.2009Коментари ()1306
Фирми от София, Пловдив, Перник, Шумен и Монтана най-често правят опити за източване на европейските фондове. Това е установила при проверките си Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщи Йохан Ноу, началник на отдел в институцията. Според ОЛАФ сериозните нарушения се правят, когато започне да се изпълнява проектът.

"До момента сме получили уведомление за 258 съмнителни случая, свързани с предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД, но прави впечатление, че всички те са засечени при наши проверки и на Европейската комисия", заяви Ноу. ОЛАФ е установила, че в 75% от съмнителните случаи по САПАРД става въпрос за измама, а по ФАР досега са разкрити нарушения в около 30% от разгледаните проблемни проекти. Службата планира да пусне гореща телефонна линия, на която всеки гражданин на държава - членка на ЕС, да може да подаде сигнал за злоупотреби.

Най-сериозен проблем в България остава работата на съдебната система, каза Тиери Кретин, началник на дирекция "Разследвания и операции" в ОЛАФ. Мнението му беше допълнено от висшия прокурор Мила Георгиева, която заяви, че Наказателно-процесуалният кодекс обслужва извършващите престъпления. Според нея е необходима нова методика, чрез която прокуратурата да се бори с измамите.

Колегата й Пламен Панайотов съобщи, че прокуратурата е открила индиректни връзки между фирми, злоупотребили със САПАРД, и политици. Това се случило покрай разследването на бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев (ДПС). Обвинителят не съобщи имена, но каза, че одобрените от Друмев фирми са предимно от Кърджали и Варна. Проблемът с бившия шеф на фонда е, че парите бяха отпуснати не на земеделски производители, а на преработвателни предприятия. "Освен по показателния факт от кои градове са фирмите ние съдим и по това как проекти на Асоциацията на земеделските производители са отхвърлени за сметка на компании, които се занимават само с преработка на стоки", каза Панайотов.

Междувременно "Медиапул" съобщи, че аферата с източването на ДДС, свързана с подсъдимия за измама с над 7.5 млн. евро от САПАРД Марио Николов, се разраства. Чрез многократни апорти на една и съща сграда в различни фирми държавата е била ощетена със 17 млн. лв. По първоначални изчисления на прокуратурата фирми, свързани с Николов, са източили над 40 млн. лв. ДДС чрез фиктивни сделки с поточни линии и софтуер за гушене на патици.

Източник: в. "Дневник"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-sred-otlichnicite-po-iztochvane-na-evropari-84349
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.