Днес е Международният ден на ромите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:57 / 08.04.2009Коментари ()2127
© Plovdiv24.bg
Ромите празнуват днес
Днес се отбелязва Международния ден на ромите. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият световен конгрес на ромите, на който участват делегати от 14 държави. Денят се обявява за международен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион".

От администрацията на район "Централен" отправят поздравителен адрес към всички, които празнуват днес. "На този ден, вярата ни в свободата и демократичните ценности отдава почит на ромската общност, станала невинна жертва на гонения и насилие от нациския режим, през Втората световна война. Това е датата, на която ромите от цял свят отново ще издигнат глас против насилието и ще поставят своите искания за толерантност, равнопоставеност и интеграция", се казва в приветствието.

"Надявам се, че заедно и занапред ще продължим с усилията си за трайното утвърждаване на един стабилен междуетнически модел, чиито основополагащи принципи са неизменно свързани с отговорностите на демократичното устройство", категорична е Райна Петрова. "8 април е ден за почит, но и за празник, затова пожелавам на всички Вас и на Вашите семейства много здраве, лично щастие и да продължавате да вдъхновявате с красотата на музиката и танците си", завършва приветствието си районният кмет.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Dnes-e-Mezhdunarodniyat-den-na-romite-84972
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.