50 деца търсят приемни родители
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 24.04.2009Коментари ()1035
© Plovdiv24.bg
50 са децата в Пловдивска област, за които се търсят приемни родители, съобщи вчера Росица Петрова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Най-голямата група от тях са между 8 и 12 г. Това са деца от домовете, които са без родители или такива, които не могат да се грижат за поколението си поради бедност, липса на собствен дом или продължително заболяване. "Искам да имам семейство", "Искам родители, които няма да ме карат да прося", са само част от пожеланията на малчуганите, търсещи нови семейства.

От 2007 г. досега в комплекса са обучени 20 кандидати за приемничество. 11 от тях са утвърдени от Комисията за закрила на детето. Сред кандидатите има и самотни жени, както и класически семейства с 1-2 деца. Интерес проявявали и хора от малките населени места. Осем от малчуганите вече са настанени при приемни родители. В момента две семейства очакват одобрение от комисията. От тази година това ще става от екип, избран от общината, начело с кмета или делегирано от него лице.

Новото в тазгодишната кампания за приемни родители е, че ще се изготвят типови профили на децата, които кандидатстват. Това се прави, тъй като семействата, пожелали да вземат дете за отглеждане, имали изисквания и търсели определен тип.

195 лв. плаща социалното министерство за семейство, станало приемно за дете до 7 г., 227.50 лв. от 7 до 14 г. и 260 лв. за над 14 години.

Източник: в. Труд


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/50-deca-tursyat-priemni-roditeli-87504
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.