"С приятел до теб" може да се победи и болестта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:11 / 29.04.2009Коментари ()1897
Вълнуваща фотоизложба "С приятел до теб" откри заместник-кметът Ганчо Колаксъзов днес пред Централна поща, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Експозицията с портрети на жени, излекували се от рак на гърдата с подкрепата на най-близките до тях хора, ще бъде изложена в Пловдив, който е вторият град - неин домакин, до края на май. Тя е част от националната информационна кампания за рак на гърдата.

„Информираността и навременната диагностика са от особена важност за пациентите. Вярвам, че с персонализираното лечение всеки пациент ще получи така нужната подкрепа", подчерта при откриването д-р Мария Трифонова, която е сред организаторите.

„От фотографиите струи светлина, нека тя озарява пътя ни. Вярвам, че всеки може да бъде приятел на болния човек, на каузата и на добрата идея", сподели председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска.

В изложбата на фотографският тандем Мисирков/Богданов участват актьорите Андрей Баташов и Искра Радева, както и световноизвестният цигулар Веско Ешкенази и Евгения Адърска.

Жените, застанали пред обектива на Мисирков/Богданов, се снимат с най-близките хора, били до тях в борбата с болестта. Те разказват своите емоционални истории за победата им над болестта, благодарение на приятеля до тях. Изложбата е продължение на проекта, стартирал през септември 2008 г. с експозиция на световноизвестния фотограф Стивън Ранкин.

Основното послание на кампанията, чийто патрон е еврокомисарят Меглена Кунева, е, че освен ранното откриване, точното диагностициране и правилното лечение на конкретния вид рак, изключително важна е и ролята на близките в борбата с болестта, а широката обществена информираност по темата може да спаси много животи.


(с) ПОТВ


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/S-priyatel-do-teb-mozhe-da-se-pobedi-i-bolestta-88333
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.