2/3 от свинското месо у нас е вносно, цената му хвърчи нагоре | ||||||
| ||||||
Той подчерта, че страната ни не е ценообразуваща държава по отношение на свинското месо. "Ние сме част от пазарите в света, ръстът на цените се обуславя от други държави и фактори. Основният ценообразуващ фактор е Китай, където се отглеждат и потребяват повече от половината прасета в света. Там болестта нанася гигантски щети, поне 30% от поголовието на животни вече не съществува, очаква се още по-голямо намаление през следващите месеци. Същото е положението и в други страни на Югоизточна Азия", каза той. Оказва се, че в България внасяме около 2/3 от свинското месо, което консумираме. Така че независимо от разпространението на заболяването в страната, цените най-вероятно ще растат, защото растат по целия свят. Цветан Илиев отбеляза, че мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, предприети от държавните институции, са адекватни, но болестта е изключително опасна и се разпространява бързо. Той подчерта, че има строго регламентирани правила за стопанствата, които отглеждат прасета тип "заден двор", сред които ограничен брой на животните, които да са родени в промишлени свинекомплекси с разрешение да осъществяват развъдна дейност. "Практиката показва, че в много села няма ветеринарен контрол, което е опасно за хората по отношение на други заболявания. Затова е необходимо да се прилагат съществуващите правила и законодателството", заяви той. |
Още по темата: | общо новини по темата: 68 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница |