Стоян Пехливанов: Безопасната работна среда е в основата на успеха
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:47 / 10.05.2009Коментари ()1444
© Karieri.bg
Условията на труд в едно металургично предприятие не могат да се сравнят с тези в магазин за хранителни стоки например. Производството на метали е свързано с доста рискове за безопасността на работещите и проверките на работната среда са особено взискателни. Въпреки това директорът на областната инспекция по труда в Пловдив Атанас Чернаев оценява усилията в Комбината за цветни метали в града като "доста добри, за да не кажа отлични". Той признава още, че компанията е пример за добра вътрешна политика за осигуряване на безопасност на труда, адекватна оценка на рисковете и навременни мерки за тяхното отстраняване. За последната година трите проверки на инспекцията по труда в предприятието не са констатирали никакви сериозни нарушения.

Инж. Пехливанов, оловото във въздуха е проблем за всяко производство на цветни метали. Как се справяте с него?

Въздействието на оловото се контролира чрез въведената от 2000 г. дългосрочна програма "Профилактика на тежките метали". Службата по трудова медицина (СТМ) към комбината извършва постоянен вътрешнофирмен мониторинг на работните зони за контрол на оловото и кадмия във въздуха на предприятието. Въведен е единен подход в оценката на риска, който обхвана поетапно всички работни места. Това помогна да се идентифицират технологичните участъци и групите работници с най-висока степен на риск .
Намаляваме времето на контакт на хората с оловото, като регулираме режима на труд и почивка и наблюдаваме работните процеси от контролни зали. Системно работим за осъзнатото и правилно използване на средствата за лична защита, работното облекло и обувките, средствата за лична хигиена и условията за измиване, изкъпване и преобличане. Периодично се провежда здравно наблюдение на изложените на риск работници и служители. Особено внимание в програмата е отделено на качеството на столовото хранене и приеманите минерални води. Включихме и добавки за обезвреждане на приетото в организма олово. Успешно действа и разработената система за обучение и непрекъсната информираност на работещите за рисковете на работното място и за правилата за предпазване.

Колко струва поддържането на безопасни и здравословни условия на труд във вашето предприятие?

Само през 2008 г. за ремонтни дейности с цел безопасна и ефективна експлоатация на машините и съоръженията отделихме 22.64 млн. лв. Над половин милион лева струва осигуряването с лични предпазни средства и специално работно облекло. Още 465 хил. лв. дадохме за здравна профилактика, обучение и информиране на работниците и служителите за съществуващите рискове и безопасните методи и начини на работа. През миналата и тази година комбинатът изпълнява проект за подобряване адаптивността на персонала по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". През 2008 г. по тази програма усвоихме 57 хил. лв.

Комбинатът за цветни метали (КЦМ) има собствена служба по трудова медицина. Какви са нейните отговорности?

В металургичното производство има значими проблеми, касаещи безопасността и здравето на работниците. Те трябва да се решават целенасочено, професионално и с помощта на специалисти. Ето защо още през 1997 г. регистрирахме наша собствена служба по трудова медицина. Към днешна дата тя има няколко основни функции - оценява риска и разработва мерки за подобряване състоянието на работната среда, безопасността на труда и за оптимизиране на трудовия процес; организира специални измервания и оценки на работната среда и трудовия процес; наблюдава здравето на работниците и служителите и дава индивидуални съвети за поведението им в работната среда; организира профилактиката на хората и предлага решения за тяхното възстановяване или извеждане от средата; провежда обучения на персонала.

Има ли актуален проблем, свързан с условията на труд, който трябва да разрешите? Ще ви попречи ли кризата?

От 2000 г. насам са разработени и приведени в действие седем дългосрочни програми за управление на рисковете от тежки метали, шум, ръчни дейности, мускулно-скелетни увреждания, поддръжка на вентилационните съоръжения и управление на стреса при работа. Направеният в началото на тази година здравен анализ показа по-добри тенденции в професионалната заболеваемост и в токсикологичната картина при оловото и кадмия спрямо предходни години. Това ми дава основание да твърдя, че към момента нямаме съществени проблеми.

Въпреки това нашата мисъл е насочена към радикално решаване на проблемите с оловните аерозоли. КЦМ работи усилено по реализацията на два проекта, които ще позволят замяната на съществуващите технологии в оловното и цинковото производство с технологии и съоръжения от най-ново поколение - модерни капсуловани технологични агрегати и високоефективни вентилационни системи. Това ще промени коренно условията на труд и ще гарантира пълно съответствие с нормативната уредба по безопасност и здраве при работа. Стойността на двата проекта надхвърля 150 млн. евро.

Независимо от сегашните финансови обстоятелства няма да правим компромиси с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд. Все пак кризата ни принуди да намалим временно формата на две от програмите, които обхващат оздравителни и закалителни процедури за работещите при повишен риск. В общата антикризисна програма на фирмата има разработен резервен план за ограничаване обхвата на медицинската профилактика за 2009 г., но на този етап не се предвижда да го прилагаме.

Инспекцията по труда ви дава за пример по отношение на осигуряването на безопасни условия на труд. Вашите съвети към други предприятия - какви трябва да бъдат приоритетите им, за да изпълнят изискванията в това отношение?

Преди всичко трябва да разберат, че от осигуряването на безопасна работна среда пряко зависят успехът и бъдещото развитие на компанията. За постигане на ефективност в това отношение фирмите трябва да изградят собствена политика по безопасност и здраве, съобразена със спецификата на развиваната дейност и конкретните условия на труд. Успешната организация за осигуряване на безопасност и здраве в предприятията изисква не само добро познаване на съвременното законодателство, но и осъзнаване на значението на тази дейност за цялостното регулиране на труда.

И още нещо - работодателят трябва да преосмисли отношението си към службата по трудова медицина като част от системата за безопасна и здравословна работа. Погрешно е да се смята, че с подписването на договор с определен доставчик задълженията на възложителя са приключили. Правилният и разумен подход е да се поддържа активно взаимодействие със службите по трудова медицина. Анализът на показателите по безопасност и здраве дава ясна картина за динамиката в структурата на заболеваемостта, на базата на която се извеждат актуалните проблеми и се търсят решения. Освен това работодателят трябва да осигури възможност участниците в трудовия процес - изпълнителски състав, преки и висши ръководители, да бъдат включени в системата по осигуряване на здраве и безопасност чрез контрол на поведението при работа, чрез стимулиране на личната активност, чрез участие в оценката на риска, чрез възможност за свободно изказване на мнения и предложения.

Източник: Karieri.bg



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Stoyan-Pehlivanov-Bezopasnata-rabotna-sreda-e-v-osnovata-na-uspeha-89589
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.