Дъщерята на Лука Станчев: Той щеше да се гордее много с приза "Почетен гражданин на Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:46 / 03.10.2019Коментари ()4319
©
Известният пловдивски общественик Лука Станчев беше удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Пловдив“, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това се случи днес на последната сесия на местния парламент. Почетният знак с лента бе връчен на дъщерята на Станчев – арх. Пенка Станчева от председателя на местния парламент Савина Петкова.

"Баща ми беше човек, който вярваше в точно определени неща, независимо от това какво мислят другите. Той би бил много горд с приза", разказа Станчева пред старейшините, които станаха на крака, за да уважат паметта на Лука Станчев.

Наследницата на големия пловдивчанин разкри, че навремето неговата къща се е намирала точно на мястото, където днес е сградата на галерия "2019“, за която спорят Градската художествена галерия и пловдивските художници.

Лука Станчев е човекът, който през 1996 г. възстановява първата неправителствена организация в България - "Пловдивски граждански клуб". По-късно членовете ѝ подкрепят реставрацията на Джумая джамия и иконостаса на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул, организират и много различни културни мероприятия.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Dushteryata-na-Luka-Stanchev-Toi-shteshe-da-se-gordee-mnogo-s-priza-Pocheten-grazhdanin-na-Plovdiv-902968
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.