Стотици ентусиасти масово се включват във „Велоден за Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:47 / 16.05.2009Коментари ()1549
Масово участие на стотици ентусиасти се очаква да се включат в големия спортен празник „Велоден за Пловдив", който организират пловдивското колоездачно дружество „Цар Симеон 1898" и велосипеди „Спринт" в неделя - 17 май 2009 година. Много граждани, спортни деятели и спортисти, студенти, военнослужещи, служители и работници вече са заявили участие в мащабната гражданска проява, която няма политически характер. Тя ще мине под мотото „За чист и здрав Пловдив". Организаторите предвиждат специална томбола с много награди на всички желаещи да се включат във велошествието със собствения си велосипед. Талоните за томболата ще бъдат давани на място преди старта.

В масовия велопразник могат да участват всички желаещи любители, без значение с какви велосипеди са. Участниците трябва да се явят тази неделя 10:30 часа на площад „Съединение", няма да има предварително записване. Велошествието стартира в 10:45 часа.

Томболата ще бъде изтеглена веднага след финала на велопохода на Гребна база. След финала на велошествието ще бъде проведено състезание по колоездене за деца от 1-4 клас, 5-6 клас и 7-8 клас. Освен многото предвидени награди като каски, велобидони, наколенки и други велоаксесоари, а един щастливец ще си тръгне с чисто нов марков велосипед „Спринт".
Екипи на КАТ и на полициата вече са взели всички мерки за безопастност на участниците във велопразника. Както е известно целта на проявата „Велоден за Пловдив" е да се популяризира използването на велосипеда като екологично чисто и здравословно превозно средство и привличането на повече велолюбители. Събитието е и своеобразен апел срещу замърсяването на въздуха и липсата на обособени места в Пловдив, където безопасно да се практикуват велосипедното придвижване и велосипедния спорт.
Състезатели и шефове на колоездачен клуб „Цар Симеон 1989" призовават за повече толерантност на пътя от страна водачите на моторни превозни средства и гражданите. Апелът ще бъде отправен по нетрадиционен начин по време велошествието.
"Както навсякъде по света, така и у нас трябва да има по-голямо уважение и толерантност към велосипедистите, които също са пълноправни участници в движението по улиците и пътищата. Като се върнем във времето ще видим, че на много хора много хубави спомени от детството са свързани с велосипеда. Всеки като дете е карал колело, а велосипедът се е превърнал в част от детството на повечето хора", коментира техническият директор на пловдивското колоездачно дружество Цар Симеон 1898 Митко Владов.

Според него цел е с тази масова проява "ВЕЛОДЕН ЗА ПЛОВДИВ" е да се популяризира велосипеда като екологично чисто средство за предвижване.

"По този нетрадиционен начин искаме и обърнем внимание на гражданите и шофьорите, че по пътищата има и участници на две колела. Защото в момента е цяло безумие е да си пуснем децата по улиците в големите градове и особено по булевардите да карат колело, толкова опасности крие това. Целта ни е да се възроди спорта в града в частност велосипедния спорт и само с такива проява можем да постигнем нещо в тази насока. Всички трябва да знаят, че велосипедистите са редовни участници в движението и шофьорите и гражданите трябва да се съобразят с тях и да имат по-голямо уважение и респект към велолюбителите, както е в повечето развити страни по света", добави техническият директор на пловдивското колоездачно дружество Цар Симеон 1898 Митко Владов.

В неделя се очакват стотици пловдивчани от всички възрасти да се качат на велосипедите и да направят символична обиколка по маршрута по булевардите "Шести септември", "Цар Борис 3 Обединител", "България" и "Васил Априлов", с която да покажат загрижеността си към околната среда и по-удобното придвижване из Пловдив на две колела.

Организаторите на велопразника - колоездачен клуб "Цар Симеон" и велосипеди Спринт са осигурили много награди и една голяма - марков велосипед, които ще се изтеглят на томбола след финала на проявата - на Гребната база. Те напомнят, че в нея може да участва всеки, без значение с какъв велосипед разполага. Медийни партньори на мащабната инициатива са информационна и РR агенция "ТЕМПО, електронната медия "Plovdiv24.bg", вестник "Марица" и Радио "Пловдив".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Stotici-entusiasti-masovo-se-vklyuchvat-vuv-Veloden-za-Plovdiv-90666
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.