Черно море трябва да бъде класифицирано заради добива на диви миди | ||||||
| ||||||
"Класифицирането трябваше да ще извърши още преди около 10 години. Регламентът предвижда всяка зона да има своя клас за добиване на диви двучерупчести. Задължението е на Българската агенция за безопасност на храните." Йордан Господинов допълни, че след като бъдат извадени от морето дивите двучерупчести /основно бяла и черна мида/ трябва да бъдат пречистени, защото иначе биха могли да застрашат здравето на хората, които ги консумират. В Румъния всяка година се добиват стотици тонове черни миди и се провадат директно в магазина, което е напълно неприемливо. В България има няколко пречиствателни центъра. Въпреки всичко обаче все още нашата страна не разполага с достатъчно оборудвана лаборатория, в която да се направи подробен анализ на мидите. |