Заради чумата потреблението на свинско месо е намаляло с 30% | ||||||
| ||||||
По думите му епидемията е станала причина за унищожаването на около 120 000 прасета в индустриалните свинекомплекси. Броят им представлява над една пета от общото им поголовие, което е било преди чумата да се развихри в страната, като това е и една от причините за драстичното поскъпване на свинското месо у нас. "Когато избухна чумата, цените на живо тегло се увеличиха от 2,50 лв. за килограм без ДДС за угоени прасета, а сега вече е 3,20 лв. и продължава да върви нагоре. Вече и в Европа няма ниски цени на свинското месо, от където се правят доставки за големите търговски вериги у нас", каза още Димитров пред "Монитор" . Само през септември цените на свинското са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на месото за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро. Търговците признават, че за месец цената на свинското е скочила с лев-два. От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума. |