Творец представя първа самостоятелна изложба в България - "Платонични обекти"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:39 / 25.05.2009Коментари ()1312
Константин Божанов показва най-новите си работи в първата си самостоятелна изложба в България - "Платонични обекти". Тя ще бъде подредена в Центъра за съвременно изкуство Баня "Старинна" на 29 май. Повече от 20 години авторът живее в Лондон, Лос Анджелис и Ню Йорк и се изявява успешно като скулптор, визуален артист и кинорежисьор.

Идеята за Платоничните обекти, е инспирирана от теорията за универсалиите на Платон. Константин Божанов илюстрира тази теория с поредица от скулптурни обекти и фотографии, чийто фокус са обикновените утилитарни предмети. Смяната на контекста наслагва ново, както Платон би го определил, "божествено" значение върху техния смисъл. Стълби, тоалетни чинии, компютри, автомобилна гума, клетка са пресъздадени като скулптури и композирани в определен ред.

Интерпретацията им е сведена до синтез и абстракция. Присвоени по този начин от реалността те се отъждествяват напълно с идеята за универсалиите, по същия начин като фрагментите, които са впечатлили артиста дотолкова, че да ги заснеме и отнесе със себе си от различните страни, в които пътува. В определен смисъл чрез всичко това художникът осъществява доста задълбочена и философска критика на консумативната и рационална логика, по която се движи съвременното общество.

В работите си Константин Божанов прави постмодерен коментар върху изкуството на Бранкузи, Ив Клайн и Джеймс Лий Байърс. Повечето от тях инспирирани от конкретни произведения на тези автори: Масата на мълчанието и Безкрайната колона на Бранкузи, Джеймс Лий Байърс живееше тук на Джеймс Лий Байърс и Неозаглавено синьо на Ив Клайн.

Освен скулптурните обекти и фотографиите, в изложбата са представени и две по-ранни видеа на Константин Божанов - Горящи клади (2005-2008), Катастрофа (2003 - 2008).
След като е натрупал известност в чужбина Константин Божанов организира тази мащабна изложба в пространствата на Баня „Старинна" провокиран най-вече от желанието да опознае отблизо българската сцена и публика. След гостуването им в Пловдив част от произведенията ще бъдат представени в самостоятелни изложби в Otero Plassart Gallery, Лос Анджелис в края на тази година и Begonia Melone Gallery, Мадрид в началото на следващата.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Tvorec-predstavya-purva-samostoyatelna-izlozhba-v-Bulgariya-Platonichni-obekti-91968
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.