Хор “Детска китка” гостува в Санкт Петербург
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:14 / 31.05.2009Коментари ()1103
©
Хор "Детска китка" от Пловдив заминава за Санкт Петербург, където ще запише престижни участия в Международния хоров фестивал Санкт Петербург 2009.

Известният младежки хор с диригент проф. Златина Делирадева ще участва в благотворителен концерт по повод Деня на детето, 1 юни, в прочутия Александрински театър и ще изнесе солов концерт на 3 юни в Държавната академична капела, известна като най-добрата зала за хорова музика в града. Програмата на двата концерта включва произведения от музикалната литература на България, Европа, Северна Америка и Русия.

Хоровият фестивал в Санкт Петербург е най-големият фестивал за хорова музика в Русия и се организира по повод националния празник на страната - Деня на Русия съвместно от Министерството на културата на Русия, Администрацията на Президента на Руската Федерация и Правителството на Санкт Петербург. В програмата му са представени едни от най-добрите хорови състави в света, а провеждането му съвпада с прочутите петербургски Бели нощи.

Александринският театър (осн. 1756 г.) е един от най-старите в Европа и, заедно с парижкия Комеди Франсез, виенския Бургтеатър и берлинския Дойчес Т
©
еатър, заема почетно място в историята на изкуствата на континента. На сцената му са започнали живота си почти всички класически руски пиеси - от Грибоедов до Островски и Чехов, а сред почитателите му са били Пушкин, Лермонтов, Достоевски, Толстой и Чайковски.

Наскоро реновираната зала на Държавната акедемична капела е построена през 1889 г. за първия руски държавен хор и е известна с великолепната си акустика.

В свободното от репетиции и концерти време хористите от "Детска китка" ще разгледат Ермитажа и ще се разходят с корабче по река Нева.

 



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Hor-Detska-kitka-gostuva-v-Sankt-Peterburg-93050
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.