РИОКОЗ: Изхвърлете домашните консерви и храните, залети при наводнението | ||||||
| ||||||
На първо място инспекторите поставят необходимостта да се почистят и дезинфекцират засегнатите площи - жилищни и обществени сгради, производствени помещения и др. Препоръчва се да не се ползва вода от местни водоизточници за обществено ползване /чешми, кладенци, сондажи и др./, както и от собствени водоизточници и съоръжения, които са засегнати от наводненията. Инспекторите са категорични, че трябва да се унищожи храната, засегната от наводненията. Не се препоръчва и консумирането на домашни консерви. Стерилизираните фабрични консерви могат да се ползват след отстраняване на хартиения етикет, щателно измиване с четка, топла вода и миещ препарат, след което се дезинфекцират с дезинфекционен разтвор, изплакват се с чиста вода и се изсушават, а съдържанието им се консумира след възвиране. Твърдите зеленчуци като картофи и моркови, както и ябълките могат да се ядат след измиване и топлинна обработка. Цитрусовите плодове, залети при наводненията, не бива да се консумират. Специални грижи трябва да бъдат положени за домакинската посуда за хранене. Приборите и инвентарът, изработени от дърво, пластмаса, каучук и други порести материали, както и тези с нарушена повърхност категорично трябва да се изхвърлят. Металните, порцелановите, керамичните и стъклените прибори и посуда да се измият с четка, топла вода и миещ препарат и да се дезинфекцират чрез изваряване за 10 минути или потапяне в дезинфекционен разтвор. Във всички обекти за производство и търговия с храни на този етап се препоръчва използването на материали и предмети за еднократна употреба за сервиране на храна. Информацията е на Pa-media.net. |