Отбелязваме Световния ден срещу детския труд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:01 / 12.06.2009Коментари ()1164
Под мотото "Дайте шанс на момичетата: Да спрем детския труд" на 12 юни се отбелязва Световният ден срещу детския труд. Днес се навършват и десет години от приемането на Конвенция № 182 на Международната организация на труда (МОТ) за премахване на най-тежките форми на детски труд. Денят ще бъде отбелязан с различни събития в държавите от цял свят.

През тази година МОТ поставя акцента върху труда на момичетата, защото се допуска възможността в някои държави и региони на света икономическата криза да изведе момичетата от училище и да ги въвлече в тежки форми на детски труд, изолация и дискриминация. В България трудът на непълнолетните лица - момичета и момчета, се ползва със специална закрила от българското законодателство. Непълнолетните могат да бъдат наемани на работа само след издадено от Инспекцията по труда разрешение за всеки отделен случай.

В инспекционната дейност се отделя особено внимание на контрола по спазване на нормите, закрилящи труда на непълнолетните лица. През 2008 година от Дирекциите „Инспекция по труда" в страната са издадени 291 разрешения за наемане на работа на лица до 16 години ( за участие в артистични прояви и практика в професионални гимназии) и 5 484 за постъпване на работа на лица на възраст от 16 до 18 години. През първите пет месеца на 2009 година разрешенията са съответно 16 за лица до 16-годишна възраст и 410 за лица до 18 години.

През летния сезон традиционно нараства броят на исканите разрешения за наемане на работа на непълнолетни лица. Най-често децата и младежите търсят и се наемат на работа през по-дългата лятна ваканция. През тези периоди Главна инспекция по труда засилва контрола по спазване на нормите, свързани със закрилата на труда на непълнолетните, като организира кампанийни тематични проверки в предприятията и местата, където най-често работят непълнолетни.

През 2009 година Главна инспекция по труда провежда национална кампания „Законосъобразно полагане на труд от лица до 18 години в малки и средни предприятия". Кампанията ще се състои през месеците юли и август в цялата страна.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Otbelyazvame-Svetovniya-den-sreshtu-detskiya-trud-95190
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.