Летен грип тормози пловдивчани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 06.07.2009Коментари ()3125
© Plovdiv24.bg
Летен грип с висока температура, която стига до 38-39 градуса с гадене, силна отпадналост, тежест в корема и диария, набира скорост под тепетата, съобщават лекари. 10-15 души на ден приема Спешното отделение на болница "Пловдив", където пристигат вече пациенти в тежко състояние и се налага да бъдат настанени за стационарно лечение. Това най-често са обезводнени малки пациенти или възрастни хора над 65 години, с обострени от вирусната инфекция хронични заболявания, от които страдат с години, обяснява началникът на отделението д-р Драгомир Дамянов.

"Напливът се чувства особено през последната седмица. Характерна е високата температура, която при малките достига дори до 39-40 градуса", потвърждава семейният лекар д-р Петя Дюкенджиева.

Пациентите се оплаквали още от болки в гърлото, повръщане, често придружено с разстройство. "Най-напред заболяват децата, най-често между 2 и 7 години. След тях обаче прихващат майката и бащата, като оплакванията са същите", обяснява д-р Дюкенджиева.

Имало и доста болни, които се връщали от морето и оттам донасяли вируса. При някои за 4-5 дни след адекватно лечение температурата спадала, без да се изписва антибиотик. С изключение на тези, при които ситуацията се усложнява и се налага да постъпят спешно в болницата.

Източник: в. "Труд"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Leten-grip-tormozi-plovdivchani-98931
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.