ЦИК: Разпределението на мандатите става по методика, обнародвана в "Държавен вестник"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:45 / 08.07.2009Коментари ()2768
© Plovdiv24.bg
Разпределението на мандатите става по обнародвана в „Държавен вестник" методика с математически алгоритъм, заложен предварително, и ние не решаваме кой откъде да влезе в парламента. Това обясни на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Александров във връзка с възникналия казус в Смолян, където ГЕРБ загуби един мандат.

Само действителните гласове имат влияние - както на общонационално ниво, така и между районите за това коя партия колко мандата ще получи в даден район, каза той. 153 хил. са действителните гласове от чужбина, като 93 000 са за ДПС, а повече от 33 000 за ГЕРБ. Тези гласове влияят само за разпределението на мандатите на национално ниво, а не по регионите, уточни Александров.

Мандатите, спечелени в парламента, се получават след сбор на гласовете от страната и чужбина, каза от своя страна другият говорител на ЦИК Бисер Троянов. „Но коя партия точно къде да получи мандата в конкретен региона се осъществява след като се извърши допълнително изчисление на броя на гласовете на партиите и коалициите, минали 4 % в съответния региона, разделен на квотата на Хеър-Ниймайер, който е различен за всяка една партия или коалиция", каза той. 

Троянов уточни, че изчисленията са сложни и трудно може да се обясни точно как и откъде и защо една партия влиза и получава мандат или не. Методиката обаче според него е достатъчно справедлива въз основа на въведената пропорционална система и е достатъчно прозрачна, че да позволи партии и коалиции да печелят мандат въз основа по-големия остатък, който имат отколкото други партии и коалиции.

Постъпилите гласове от чужбина дават отражение върху броя на мандатите, които една партия има общо в парламента. Разпределението по места и региони зависи от това колко са подадените гласове за тази партия и колко са определени мандати предварително за съответния избирателен район.
Така например въз основа на гласуването в Благоевградски избирателен район се получава, че трябва да бъдат разпределени 10 мандата, но по закон районът трябва излъчи 9 мандата и следователно единият трябва да бъде отнет, обясни Троянов. В този случай за Благоевград се взема разпределеният в повече мандат от Синята коалиция, тъй като от всички шест партии и коалиции, нейният мандат е с най-малка тежест.

Според третия говорител на ЦИК Ралица Негенцова - партиите са много добре наясно с методиката и разпределението на депутатските мандати. ЦИК даде днес последната си пресконференция.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 190
13.10.2009 »
22.09.2009 »
14.08.2009 »
11.08.2009 »
06.08.2009 »
29.07.2009 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/CIK-Razpredelenieto-na-mandatite-stava-po-metodika-obnarodvana-v-Durzhaven-vestnik-99416
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.