Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лошото слънце носи алергии на децата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:53 / 29.07.2009Коментари ()829
© Plovdiv24.bg
Наплив от хлапета с алергии от слънцето лекуват от два дни лекари в Пловдив. Това са реакции от силното слънце и сахарските жеги в края на миналата седмица, обясни семейният лекар д-р Кирил Еленски. През лятото преглеждаме по 3-5 деца на седмица с кожни реакции, но от понеделник минават толкова на ден, каза медикът.

Малчугани пристигали обринати със ситни пъпчици и мехурчета, а някои и с отоци по ръце, лице, крачета и по цялото тяло след плаж.

Алергиите предизвикват сърбежи, а децата се чешат с мръсните си ръце, докато играят на пясъка или в тревата. Така хващат инфекции по кожата, каза д-р Еленски. Затова е добре два пъти на ден децата да вземат душ, но без сапун, само за да се свали прахът от телцата.

"Овен слънцето, което е твърде агресивно през лятото, а особено в часовете между 12 и 16 ч, огромен риск за децата носи и модата хлапетата да бъдат тъпкани с витамини. Те, както и някои лекарства, променят фоточувствителността на кожата и предизвикват реакции", изтъкна той.

С кожни алергии, предизвикани от некачествена козметика, се сблъскал и семейният лекар д-р Георги Цагоровски. Вместо да предпазва, тя докарала обриви на хлапетата.

Кожните реакции минават сравнително бързо, но с натрупванията всяко лято водят до появата на злокачествени заболявания в по-късна възраст, предупредиха медиците.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Loshoto-slunce-nosi-alergii-na-decata-102434
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.