Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Шести септември - Ден на Съединението и празник на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:19 / 26.08.2004Коментари ()2951
©
Проявите послучай празника започват на 03 септември, когато от 18.00 ч. в художествената галерия на ул.”Гладстон” 32 Дружеството на пловдивските художници ще открие традиционната си изложба за празника “15 х 5”, в която 15 автора представят по пет свои творби.
На следващия ден от 20.00 ч. . на Античния театър група “Епизод” ще направи пловдивската предпремиера на рок-операта “Патриарх Евтимий”. През последните години групата работи основно по патриотични теми. Любопитно е, че при този спектакъл входът на стойност 6 лв. е компактдиск на рок-операта. Така всеки зрител на шоуто ще получи компактдиск с музиката. на Античния театър.
На 05.09. в 21.00 ч. на Одеона на Античния Филипополис Националната камара за мода – България ще представи премиерата на дефилето Висша мода "От-Кутюр".
В ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО – 6 септември празникът започва в
10.00 ч. – катедрален храм “Св. Богородица” с тържествен молебен;
В 12.00 ч. на пл. “Съединение” е награждаването на победителите в ХХІХ Международен мемориален маратон “Съединение” ИТД. Това е най-старият по летоброене мемориален маратон в света. Стартът му е в 9.30 ч. от площада на град Съединение. Участници от България, Македония, Сърбия и Черна гора, Гърция и Русия, членове на посолства, акредитирани в България, както и всички желаещи, разпределени в 5 възрастови групи при мъжете, в 3 при жените, група на участници бойци от Българската армия и служители на МВР и в отделна група спортистите инвалиди ще избягат трасето от 22 км (в миналогодишния маратон участваха над 360 души). Междувременно в 9.30 ч. последните 1000 метра от дистанцията ще се превърнат в терен на над 600 деца от 6 до 18 години, които ще се включат в Деветия национален крос за деца и юноши “Телемаркет-България". За всички участници в маратона е подготвена богата музикална програма и много изненади, осигурени от спонсори.
В 12.00 ч. на пл. “Ст.Стамболов” ще изнесат концерт фолклорните ансамбли “Пловдив" и “Хебър”.
Празничните изяви ще прдължат в 17.00 ч., когато на пл. “Централен” над 150 участника от Националната гвардейска част ще представят изключително атрактивния шоу-спектакъл “Искри"
В 18.00 ч. в Градската художествена галерия е откриването на юбилейната изложба “70 години Йоан Левиев”, подготвена от фонда на Галерията, както и от фонда на наследниците на Почетния гражданин на Пловдив – Йоан Левиев
Втори концерт за деня ще има на пл. “Ст.Стамболов” – от 18.00 ч. - на пловдивската рок-група “Ренегат” с участието на Звезди от "Ахат"
Половин час по-късно любителите на класическата музика ще могат да слушат в Драматичния театър Пловдивската филхармония с диригент Найден Тодоров, солисти Ани Барбудева – сопран; цигулково дуо – проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов”
В 19.45 ч. в Музея на Съединението е откриването на изложбата “Свидетелства от миналото”, която Историческия музей подготвя за честванията на Съединението и по повод 150-та годишнина от рождението на Иван Андонов. Тя ще даде възможност на посетителите да се запознаят с революционера и деец на Съединението, с неговия частен живот, с гражданските и обществено-политическите му позиции. Пълното проследяване на житейския път на Иван Андонов го поставя и в друга, по-малко известна за широката общественост светлина – делото му като писател-документалист, съхранил голям архив от свидетелства и спомени за националноосвободителното движение и за Съединението
Кулминацията на тържествата ще настъпи в 20.30 ч., когато на пл. “Съединение” започва тържествена заря-проверка. По време на церемонията слово ще произнесе министър-председателят Симеон Сакскобургготски.

Plovdiv24.com ще информира читателите си за допълнителни подробности около празника.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Shesti-septemvri-Den-na-Suedinenieto-i-praznik-na-Plovdiv-1058
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.