Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Избират фирмите за реставриране на Старинен Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:43 / 05.10.2005Коментари ()948
©
Утре в Управление Старинен Пловдив ще се проведе заключителният етап от търга за определяне на фирмите-изпълнители на консервационно-реставрационните работи за седем къщи–паметници на културата, които се финансират от ЮНЕСКО и Японското правителство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.
Комисиите за оценка на проектите и за определяне на изпълнителите на укрепителните мерки, на консервационните и реставрационни работи по определените сгради, се ръководят от проф. Акира Ишии с представители на Министерството на културата на Република България, Община Пловдив, Управление Старинен Пловдив, Българския Национален комитет на ИКОМОС и Националния институт за паметниците на културата.
По-рано, на 30 септември и 1 октомври в Балабановата къща в Стария град на Пловдив, при домакинството на Управление Старинен Пловдив към Община Пловдив, се състоя разглеждане и коментар на писмените и графични материали, които ще представят кандидатурата на България за вписване на Архитектурно-историческия резерват - Старинен Пловдив в Листата на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Представители на ЮНЕСКО на срещата бяха Маргалит Зеев от Израел и проф. Акира Ишии от Япония. Материалите, които бяха разгледани, са разработени от екипа, ръководен от проф. арх. Т. Кръстев.
За впечатленията си от огледа на място и от изготвената от Българския национален комитет на ИКОМОС и от Управление Старинен Пловдив документация по кандидатурата Зеев ще изготви свой доклад. На срещата в Пловдив присъстваха и представител на Министерството на културата – арх. Мария Каразлатева, както и представител на Националния институт за паметниците на културата – арх. Г. Пировска. Информацията е на focus-news


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Izbirat-firmite-za-restavrirane-na-Starinen-Plovdiv-10987
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.