Брюксел отлага стратегията "От фермата до трапезата" | ||||||
| ||||||
"От фермата до трапезата" ограничава потреблението на месо "От фермата до трапезата" цели да обхване цялата хранителна верига - от земеделските производители до потребителите, да я направи по-устойчива и да намали влиянието ? върху околната среда. Стратегията е част от Зелената сделка на Европейския съюз, поставяща амбициозни задачи пред екологичните и климатични политики на общността. Стратегията трябваше да бъде представена от Европейската комисия на 29 април, но от изтекли документи става ясно, че датата на старта ? в момента се преразглежда и най-вероятно ще се промени. В идните седмици се очаква да бъде публикувана актуализираната програма на Комисията за тази година, от която ще стане ясно за кога е планирано обявяването на "От фермата до трапезата". От изтеклата чернова на програмата се вижда още, че ще бъдат преместени за по-късно през годината ключови елементи на стратегията, насочени към опазване на биоразнообразието. Един от тях е оценката на Директивата за устойчивата употреба на пестициди и на Стратегията за хуманно отношение към животните. НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ Въпросът за отлагането на стратегията "От фермата до трапезата" беше обсъждан през последните седмици, като фермерската асоциация КОПА-КОДЖЕКА настояваше за изместване на датата, заради натиска, който корона-кризата оказва върху земеделците. На подобни доводи се позова и Европейската народна партия (ЕНП), която поиска стартът на стратегията да остане за след лятото. В същото време, по-рано тази седмица 40 граждански асоциации адресираха писмо до вице-президента на Комисията Франс Тимерманс, в което настояха да се запази първоначално обявената дата за начало на "От фермата до трапезата" - 29 април 2020 г. Следете темата и на cap4us.agri.bg. ВИЖТЕ ОЩЕ: За Зелената сделка: Какво ще предприеме България? |