Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пазим се от прелетни птици, преносители на птичия грип
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:12 / 12.10.2005Коментари ()775
Всичките 15 вида прелетни водоплаващи птици, които са потенциални преносители на вируса на птичия грип, зимуват на язовир “Овчарица”, съобщи пред журналисти д-р Даньо Данев, директор на РВМС в Стара Загора. Според орнитолозите обаче тези птици биха могли да зимуват на всеки един от 100-те микроязовира в старозагорско.

Този факт налага засилено наблюдение на язовир “Овчарица”. Не е изключен и обстрел на прелетни птици, за да бъдат изследвани за наличие на вируса на птичия грип, но само след заповед от НВМС. В България има възможности за лабораторни изследвания на инфлуенцата, но резултатите трябва да бъдат потвърдени и от лабораториите в Италия или Великобритания, съобщи д-р Данев.

В изпълнение на националната програма за ветеринарен надзор всяка година у нас се изследват около 5000 кръвни проби от птици. Сега те ще бъдат удвоени. В старозагорска област те се вземат от частни ферми и села около язовирите “Копринка”, “Жребчево” и “Чаталка”, както и от Института по птицевъдство в Малко Къдиево, където е генният фонд на пуйките в България. В старозагорско месечният оборот на птици от големите прицеферми е около 1 000 000. Още 150 до 200 000 отглеждат семейните стопанства.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Pazim-se-ot-preletni-ptici-prenositeli-na-ptichiya-grip-11171
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.