Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Противогрипната ваксина помага срещу птичия грип
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:26 / 12.10.2005Коментари ()894
Средно 8-10 души дневно се ваксинират в Имунизационния кабинет в РИОКОЗ Пазарджик. Наблюдава се завишаване броя на желаещите да вземат профилактични мерки преди началото на зимния сезон. Близо 100 вече са с поставена ваксина “Инфлувак”. Дирекция “Надзор на заразните болести” в инспекцията има готовност да заяви и нови количества ваксина.

Имунизацията срещу сезонния човешки грип е препоръчителна мярка за намаляване на риска от заразяване с птичия грип. Ограничава се възможността от паралелна циркулация на птичи и човешки вируси, адаптацията на птичия вирус към човека и произтичащата от това възможност за предаване от човек на човек.

Във връзка с опасността от възникване на птичи грип в България препоръките на здравното министерство са да се спазва много добра лична хигиена и незабавно да се уведомяват ветеринарните органи в случай на намерени мъртви птици.

Все още няма официално потвърждение от референтната лаборатория на Световната здравна организация или Европейския съюз за изолация на щам HSN1 – причинителят на птичи грип. Анализът на епидемиологичната ситуация показва, че засега не съществува пряка и непосредствена заплаха за човешкото здраве, тъй като не е установена циркулация на вируса сред диви или домашни птици в България.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Protivogripnata-vaksina-pomaga-sreshtu-ptichiya-grip-11177
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.