Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Продължават наблюденията за болни и умрели птици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:38 / 17.10.2005Коментари ()4008
©
Експертите от Регионалните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/ продължават засиленото наблюдение за болни и умрели птици на територията на цялата страна, особено във влажните зони и големите язовири, в които се концентрират прелетни водолюбиви птици. Наблюдението се извършва в рамките на превантивните дейности, организирани от компетентните органи на Министерството на земеделието и горите /МЗГ/ и Министерството на здравеопазването /МЗ/ за предотвратяване на появата на птичия грип у нас, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
До момента на територията на РИОСВ Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София, Стара Загора, Смолян, Хасково и Шумен няма открити умрели или болни птици по информация за периода 12-17 октомври.
На територията на РИОСВ-Велико Търново за същия период са открити 10 умрели диви патици в село Върбица и един кос и един пъдпъдък в гр. Свищов, като всички изследвания са показали отрицателни резултати за птичи грип.
На територията на РИОСВ-Русе за посочения период са открити един умрял бухал в село Костанденец /Разградска област/, една умряла чайка в село Кривина /Русенска област/ и един пеликан до безмитната зона в Русе. Всички те са изпратени за изследване в Централната лаборатория на Националната ветеринарномедицинска служба-София. Все още се чакат резултатите от пробите.
На територията на РИОСВ-Плевен са открити един умрял бял щъркел в село Дисевица, един умрял корморан /чапла/ в Плевен, една умряла кокошка в село Брест, една умряла кокошка и една умряла сврака в община Левски. Те са предадени в Централната лаборатория на Националната ветеринарномедицинска служба-София. Още няма данни от изследванията.
Броят на намерените до момента умрели птици не дава повод за безпокойство, е мнението на експертите.
Миналата седмица дирекция Координация на РИОСВ в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ изпрати указания за засилено наблюдение особено във влажните зони, големите язовири, в които се концентрират прелетни водолюбиви птици и защитените територии, попадащи на миграционни път на птиците Via Pontica.
Специално внимание се обръща на местата, където има голяма концентрация на гъски и патици - района на енергийния комплекс “Марица Изток” – язовир “Овчарица”, язовир “Розов кладенец”, влажните зони край морето, както и в резервата “Сребърна”.
Информацията е на focus-news.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Produlzhavat-nablyudeniyata-za-bolni-i-umreli-ptici-11343
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.