Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Спешно проучване направи РИОКОЗ в с.Поибрене
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:33 / 24.10.2005Коментари ()731
Необходимостта от епидемиологичното проучване възникна след като за периода от 12 до 20 октомври в селото заболяха от остър вирусен хепатит 15 души, които са хоспитализирани в Инфекциозното отделение в Пазарджик. Болните са от 1 до 49-годишни, като най-много /9/ са във възрастова граница 8-14 г.

Регистрирани са 3 семейни огнища с по двама заболели. Всички са от ромската махала на с. Поибрене.

Резултатите от епидемиологичното проучване сочат, че ромите са се препитавали с бране на гъби и са пили вода от различни извори. Установен е нерегламентиран местен водоизточник, в който водата не се хлорира и с маркуч се отвежда до махалата. За заразата е допринесъл и частичният ремонт на няколко улици, при който те са били покрити с баластра, извадена от река Тополница. По същото време е имало счупена водопроводна тръба.

Предвид ситуацията, РИОКОЗ Пазарджик предприе спешни мерки. На 240 контактни лица е осигурено медицинско наблюдение, взети са мерки за ранно откриване и изолация на заболелите.

Дадени са препоръки за гама-глобулинова профилактика на всички контактни на възраст от 0 до 17 г.

Дезинфекцирани са всички огнища на зараза, а в училището е засилена текущата дезинфекция и контрола по спазване личната хигиена на учениците.

С предписание № 201 от 20 октомври и заповед № 302 от 21 октомври т.г. на РИОКОЗ Пазарджик до кмета на селото е спряно водоподаването от нерегламентирания местен водоизточник. Взетите водни проби показват, че водата от централния водоизточник е стандартна, а от местния е с отклонения и не отговаря на изискванията на Наредба № 9 на МЗ. Разпоредено е хиперхлориране на водата. Дадени са подробни указания за профилактика.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Speshno-prouchvane-napravi-RIOKOZ-v-sPoibrene-11544
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.