Комитет по наблюдение обсъжда промени в подмярка 4.2 | ||||||
| ||||||
Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му? С промените ще се даде възможност за инвестиции, които се изпълняват изцяло в обект за преработка на селскостопански продукти, в който е извършвана дейност по преработка най-малко 36 месеца към датата на подаване на проектното предложение. Освен това ще се даде и приоритет на кандидати, преработващи селскостопански продукти, произведени в стопанствата на свързани с тях земеделски стопанства. По информация на Агри.БГ промените по подмярката, чийто прием вече стартира, са пряко свързани с преходния регламент на ЕК, който създава възможност страните да удължат с две години прилагането на ПРСР. Приемът по подмярка 4.2 приключва на 25 февруари 2022 г. В рамките на заседанието на Комитета ще бъде представена и годишната индикативна работна програма за 2022 г. по ПРСР. Очаква се през следващата година да бъдат отворени приеми по 6 мерки от Програмата за развитие на селските райони. Ще бъде дадена и информация относно напредъка в прилагането на мерките от ПРСР, обект на договориране, както и данни за изпълнението на мерките от Програмата за развитие на селските райони към момента. По време на заседанието ще се засегне темата и за напредъка по изготвянето на Стратегическия план на България. Експерти ще представят вече разработените схеми по Първи и Втори стълб, както и редактираните след последната Тематична работна група стандарти по добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС). По информация на Агри.БГ са разработени общо 9 стандарта за базовата условност, свързани със запазване и поддържане въглерода в почвите, предотвратяване на ерозионните процеси, предотвратяване на изтичането на хранителни вещества, запазването на потенциала на почвите, подобряване на биоразнообразието чрез поддържане на непроизводствени площи и особености на ландшафта. Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС. Следете темата и на cap4us.agri.bg |