Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Природозащитник доказа в съда, че му е отказана обществена информация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:07 / 18.11.2009Коментари ()2160
© Plovdiv24.bg
Представителят на Сдружение за защита на животните Георги Литов, който заведе дело срещу кмета Славчо Атанасов заради отказ за достъп до обществена информация, съобщи специално за Plovdiv24.bg, че Административният съд се е произнесъл в негова полза и общината е осъдена за неспазване на законите и в частност Закона за достъп до обществена информация. В решението се казва, че жалбоподателят следва да получи отговор на въпроса си при спазване на указанията по тълкуването и прилагането на закона.

Както можете да си припомните и от предходните новини по темата, с изпратено писмо до администрацията Литов беше поискал достъп до документи от изолатора - дневници, където вписват уловените, кастрираните, евтаназираните кучета, използваните медикаменти и др.

В хода на делото е установено, че на Литов все пак е изпратен отговор, в който му е разяснено, че трябва да направи ново запитване, адресирано до ресорния заместник-кмет, като не става ясно предоставя ли се всъщност достъп или той се обуславя от последващата преценка на въпросния служител.

Информацията е поискана през май, а ще се получи след 7 месеца поради протяжни процедури и срокове по осъждането. "Ето как за едно най-обикновено право, правото на информация и граждански контрол, право, което всички граждани имат по закон, те трябва да се борят, да изразходват неимоверни усилия и време, да ходят по съдилища и в крайна сметка информацията се явява като "след дъжд качулка", гневят се природозащитниците.


Още по темата: общо новини по темата: 3
19.12.2009 »
07.09.2009 »
20.08.2009 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Prirodozashtitnik-dokaza-v-suda-che-mu-e-otkazana-obshtestvena-informaciya-120075
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.