Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Станишев разпореди проверки относно програмата "Петрол срещу храни"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:23 / 19.11.2005Коментари ()1337
©

В качеството си на министър-председател Сергей Станишев е разпоредил административна проверка в архивите на ведомствата, които са имали отношение по програмата на ООН “Петрол срещу храни”. Това заяви той във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата Екатерина Михайлова.

Премиерът припомни, че допускът на фирми по програмата на ООН се е извършвал съгласно строга процедура на Комитета по санкциите срещу Ирак, одобрена от Съвета за сигурност. Според нея никоя фирма не е могла да бъде регистрирана за участие в програмата, ако не е била предложена от страна, членка на ООН, чрез нейното постоянно представителство.

През периода 1997-2001 г. между Постоянното представителство на България в ООН и Комитета по санкциите е водена активна преписка, отбеляза премиерът. Ведомствата са предлагали на Комитета по санкциите множество български фирми да бъдат регистрирани от ООН по Програмата “Петрол срещу храни”, включително и като износители на нефт и нефтопродукти от Ирак. Сред тях са и фирмите, споменати в доклада на Волкър, подчерта Станишев. Имам доста материали от българските министерства, които са свързани с тази проверка, която поръчах, заяви министър-председателят и допълни, че те поставят редица въпроси, на които някой наистина трябва да даде отговор.

Министър-председателят изтъкна, че докладът на комисията за разследване по програмата “Петрол срещу храни” като цяло повтаря твърденията от доклада на ЦРУ от 2004 г. Споменаването на фирми, търгували с Ирак, допълни премиерът, не означава непременно, че те са нарушавали закона или са извършвали действия, които противоречат на резолюциите на ООН.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Stanishev-razporedi-proverki-otnosno-programata-Petrol-sreshtu-hrani-12229
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.